Direct naar artikelinhoud

Kritiek op adviserende rol Sueztopman Davignon in Europees ontwikkelingsbeleid

BRUSSEL l De organisatie Corporate Europe Observatory stelt zich vragen bij de rol van de Belgische zakenman Etienne Davignon als adviseur van Europees commissaris voor Ontwikkeling Louis Michel. Volgens de Europese Commissie stelt zich evenwel geen probleem.

Davignon is directeur en aandeelhouder van Suez, een concern dat onder meer proper water levert in Zuid-Afrika en Senegal en afval inzamelt in Marokko.

"Is het gepast voor de directeur van een bedrijf met een belang op terreinen als de privatisering van water om advies te verstrekken aan de commissaris voor Ontwikkeling?", vraagt Erik Wesselius van Corporate Europe Observatory zich af in de beurskrant The Financial Times.

De Commissie vindt geen graten in de adviserende rol van Davignon. Volgens de woordvoerder van voorzitter José Manuel Barroso verstrekt de 75-jarige zakenman advies "over de rol van de private sector in de ontwikkeling van Afrika" en helpt hij "bij het mobiliseren van de private sector voor het ontwikkelingsbeleid". Een woordvoerder van Etienne Davignon verklaarde in The Financial Times dat de topman van Suez zijn ervaring als voormalig eurocommissaris ter beschikking stelt.

De Commissie wijst erop dat Davignon niet betaald wordt voor zijn adviezen. Dat geldt ook voor andere adviseurs van Michel, zoals de Bengaalse winnaar van de Nobelprijs voor de vrede 2006, Mohammed Yunus, en voormalig directeur-generaal Ontwikkeling bij de Commissie Dieter Frisch.