Direct naar artikelinhoud

'Schaamte is de vijand'

Cult. vraagt iemand elke week, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, gewoonten en bizarre trekjes. Deze week: Sam De Bruyn (28), die vanaf vandaag elke dag tussen 16 en 19 uur op Qmusic Sam & Heidi presenteert, samen met sidekick Heidi Van Tielen.

Welke drank kunt u niet weerstaan. En drinkt u er te veel van?

"Alcoholische dranken vind ik vaak moeilijk te weerstaan. Maar niet onmogelijk. Ik las jaarlijks wel eens een alcoholvrije periode in. Dat lukt aardig, maar is nooit plezierig. Ook niet voor de mensen rondom mij."

Aan welke culturele hobby geeft u te veel geld uit?

"Reizen is waarschijnlijk mijn allergrootste kost. Maar eerlijk gezegd wel élke euro waard. Begin dit jaar ben ik met een reisblog begonnen, www.handbagage.co (zonder m, JDB), daar kruipt veel tijd en geld in, maar schenkt me ook zoveel rust en genot."

Welk ritueel moet voor u blijven bestaan? Voor wat zou er een mogen uitgevonden worden?

"Proosten vind ik een mooi ritueel, ook al heeft het niets meer van zijn oorspronkelijke betekenis. Het glas heffen om de vriendschap en het leven te vieren, dat is toch prachtig!

Een ritueel waarbij iedereen ongegeneerd zichzelf kan zijn, dat zou nog mogen uitgevonden worden. De Sioux-indianen hadden zo wel iets, een naakt vragenvuur. Omdat schaamte in hun ogen de laatste vijand was vooraleer je de volwassenheid bereikte. Het hoeft voor mij niet per se in die vorm, maar het plaatje klopt wel. Eerlijk en oprecht zijn wie je bent. Alle kaarten op tafel."

Belandt u wel eens te midden van een grote massa, staand met een plastic bekertje in de hand?

"Veel vaker dan ik zou willen. Ik ben geen gigantische fan van massa's, maar festivals, of de Gentse Feesten, daar kan ik niet van wegblijven."

Wat is het meest memorabele concert dat u ooit hebt bijgewoond?

"Phoenix in de AB in 2006. Op dat moment kende ik de band amper. Ik had tickets gekocht omdat ik wist dat mijn toenmalige crush daar zou zijn. Tijdens dat concert ben ik instant overdonderd en voor eeuwig fan geworden. Zo hard dat die crush me niet meer kon boeien."

En welk concert was zijn geld absoluut niet waard?

"Elk concert is geld waard. You win some, you lose some. Dat is het risico van liveshows. Ik kan me niet één concert herinneren dat zo dramatisch slecht was, dat ik een refund zou vragen. Maar ik was er dan ook niet bij toen Amy Winehouse haar laatste show in Belgrado speelde. Enfin. Probeerde te spelen. Of deed alsof ze probeerde."

Welk nummer wordt u nooit of te nimmer beu?

"'Someday' van The Strokes. Een nummer dat ondertussen al tien jaar lang, élk jaar, op 13 oktober op de radio te horen is. Mijn verjaardagssong. Voor het eerst aangevraagd in een radioprogramma van Peter Van de Veire, en sindsdien een traditie van gemaakt. Dit jaar voor het eerst op Q-music?"

Welk bandlid zou u kunnen zijn, en waarom?

"De drummer van een band is altijd mijn favoriet. Een drummer is zo belangrijk voor de groep, maar treedt zelden op de voorgrond. Het zijn harde werkers. Geen enkele muzikant oefent zo vaak op zijn instrument als een drummer."