Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Kim Jong-un wil onder voorwaarden weer praten met Trump

Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un tijdens hun vorige ontmoeting, eind februari in Vietnam.Beeld AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft laten weten dat hij bereid is voor de derde keer met president Trump om de tafel te gaan zitten voor besprekingen over het ontmantelen van Noord-Korea’s kernarsenaal. Maar dan moet Trump volgens hem wel met de ‘juiste houding’ komen.

Volgens Kim dreigt de spanning tussen de twee landen weer op te lopen na het mislukken van de topontmoeting met president Trump in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, eind februari. Die draaide op niets uit omdat Kim Jong-un volgens de Amerikaanse president onvoldoende concessies bood in ruil voor het opheffen van de Amerikaanse sancties tegen het land.

Kim beloofde het nucleaire Yongbyon-complex te ontmantelen, inclusief de verrijkingsinstallaties. Maar volgens Trump eiste Kim dat de VS in ruil daarvoor alle sancties zouden intrekken. Daartoe waren de Amerikanen niet bereid. Amerikaanse experts verdenken Noord-Korea ervan dat het nog twee installaties heeft waar zij uranium kunnen verrijken.

Blauwtje

Trump kreeg achteraf van de Democraten de kritiek dat hij zijn onderhandelingspositie had ondergraven door zijn uitbundige loftuitingen aan het adres van de Noord-Koreaanse dictator, die hij als een vriend zei te beschouwen. Hij wekte te veel verwachtingen met zijn voorspelling dat zijn persoonlijke band met Kim een doorbraak zou opleveren.

‘De VS moeten wel ophouden met hun huidige manier van denken en naar ons komen met een nieuwe manier van denken’
Kim Jong-unLeider Noord-Korea

Eerder had Trump al een blauwtje gelopen bij zijn topontmoeting met Kim in Singapore, vorig jaar juni. De top leverde een slotverklaring op waarin beide partijen beloofden te streven naar volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Maar het document bevatte geen harde afspraken over het tijdschema voor de ontmanteling van het nucleaire arsenaal van Noord-Korea. Toch verklaarde Trump na afloop van de top dat het Noord-Koreaanse nucleaire gevaar was geweken.

Tot nog toe heeft Noord-Korea afgezien van nieuwe kernproeven en lanceringen van testraketten. Maar na de mislukte top van Hanoi liet een hoge Noord-Koreaanse functionaris doorschemeren dat Noord-Korea die activiteiten mogelijk weer zal hervatten, tenzij de VS de sancties verlichten. De Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken deed er nog een schepje bovenop en beschuldigde de Amerikanen van ‘gangsterpraktijken’.

‘Nieuwe manier van denken’

Kim zegt nu dat hij de VS tot het eind van dit jaar de tijd zal geven om te besluiten of ze belangstelling hebben voor een nieuwe onderhandelingspoging. “Dan moeten de VS wel ophouden met hun huidige manier van denken en naar ons komen met een nieuwe manier van denken”, zei hij vrijdag tegenover het Noord-Koreaanse parlement.

Volgens hem kwamen de Amerikanen naar Hanoi met “volstrekt onuitvoerbare” plannen. “Met die manier van denken zullen de VS nooit voor elkaar krijgen dat wij ook maar een centimeter opschuiven, ook al zitten ze honderd of duizend keer met ons om de tafel.”

Ook al is zijn persoonlijke relatie met Trump volgens hem nog steeds goed, Kim – die zichzelf overigens de nieuwe titel van ‘Opperste Vertegenwoordiger van het hele Koreaanse volk’ gegeven heeft – zei geen zin te hebben in een herhaling van het fiasco van Hanoi.