camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Het Nieuwsblad

Helft straatnaamborden is onleesbaar of zelfs verdwenen

Eén op twee straten in ons land heeft een onleesbaar of zelfs helemaal geen naambord. Dat blijkt uit een steekproef van Touring in vijftig Belgische steden of gemeenten, waarmee de organisatie aan de alarmbel trekt: “Die borden zijn niet nutteloos, zeker voor hulpdiensten zijn ze belangrijk.”

Dierenactivisten verstoren show in de Efteling

Bij Touring liepen in 2017 nog 255 meldingen binnen, maar het jaar nadien waren er dat al 301. Door dat stijgend aantal oproepen ging de organisatie in februari en maart zelf op pad in vijftig steden en gemeenten in ons land, waaronder Gent, Oostende, Antwerpen en Hasselt. “De helft van de borden is gewoon verdwenen of versleten en dus onleesbaar”, zegt woordvoerder Danny Smagghe. Dat zijn er evenveel als bij hun vorige telling, vijf jaar geleden. “Er is dus geen verbetering, terwijl de gemeentewet nochtans verplicht dat een straatnaambord op een zichtbare plaats moet staan én leesbaar moet zijn.”

Want die borden hebben hun nut, benadrukt Touring. “Zeker voor hulpdiensten. Het is een controlemiddel om te zien of hun gps hen juist heeft gestuurd. Dan is elke minuut kostbaar. Maar ook voor andere weggebruikers zijn die borden nodig: ga er niet zomaar van uit dat iedereen een gps heeft.”

Nieuwbouw

Dat vandaag niet op elke hoek een bord staat, komt volgens Smagghe doordat voor nieuwbouwprojecten huizen gesloopt worden en dus ook de straatnamen verdwijnen, maar nadien niet worden teruggeplaatst. “Bovendien hebben lokale besturen maar een beperkt budget voor onderhoud.”

Bij de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten klinkt het dat ze zich bewust zijn van het probleem. “Maar besturen zouden er zeker niet op besparen, want ze weten dat het voor irritatie zorgt bij voorbijgangers”, zegt woordvoerder Nathalie Debast. “We roepen mensen dus zeker op om het te melden als ergens een bord ontbreekt.” (sir)

Dierenactivisten verstoren show in de Efteling

Vier activisten van de Vegan Strike Group hebben in de Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel een dierenshow met ridders te paard verstoord. Ze gingen de arena in met spandoeken. Ze zijn overgedragen aan de politie.

Eerder deze week voerde een lid van de Partij voor de Dieren actie tegen het feit dat tijdens de show Raveleijn paarden met een brandende deken op de rug galoppeerden. Maar een onderzoek concludeerde dat er van dierenmishandeling geen sprake was. (blg)