Woonzorgcentrum ‘t Zand ontslaat 5 medewerkers na het delen van beelden van bewoners

Vijf medewerkers van het woonzorgcentrum ’t Zand op Linkeroever werden ontslagen voor het maken en delen van beelden van enkele bewoners. Het parket voert een onderzoek.

svw, cds

In het woonzorgcentrum ’t Zand stelde het Zorgbedrijf Antwerpen vorige week vast dat er beeldmateriaal van enkele bewoners onterecht gedeeld werd door personeelsleden. Het betreft beeldmateriaal dat eerder terecht om medische redenen en in het kader van animatieactiviteiten genomen was maar vervolgens onterecht door deze medewerkers op de eigen smartphones werd bewaard en gedeeld.

Op basis van de interne regels werd het arbeidscontract van vijf medewerkers vorige week met onmiddellijke ingang opgezegd.

Bovendien maakte Zorgbedrijf Antwerpen wegens een mogelijk datalek actief melding van deze feiten bij zowel de privacycommissie als bij het parket. Op dit moment is het onduidelijk of de beelden ook buiten deze vijf medewerkers nog elders gedeeld werden.

© Walter Saenen

“We hebben een attitudeprobleem vastgesteld bij vijf personeelsleden in woonzorgcentrum ’t Zand en hebben onmiddellijk ingegrepen”, zegt Johan De Muynck, algemeen directeur van het Zorgbedrijf Antwerpen. “Wat zij deden kan niet door de beugel. Een correcte persoonlijke omgang door medewerkers met onze klanten staat voor mij boven alles. Door de actieve melding van de feiten kan het parket - indien nodig - bijkomend de nodige onderzoeksdaden stellen. Of er strafrechterlijke feiten zijn gepleegd laten we over aan de beoordeling van het parket.”

Zorgbedrijf Antwerpen wenste verder geen toelichting te geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER