Direct naar artikelinhoud
Natuur

Geldboost voor Vlaamse natuur om versnipperde natuurgebieden te verbinden

Archiefbeeld. De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen.Beeld ANP

De Vlaamse natuur krijgt een boost van 2,5 miljoen euro. Natuurpunt wil met dat budget vooral versnipperde natuurgebieden met elkaar verbinden.

Natuurpunt krijgt 2,5 miljoen euro extra budget om natuurgebieden aan te kopen, bovenop de jaarlijkse subsidie van ruim 4 miljoen euro. Daarmee wil Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) een krachtige impuls geven aan de Vlaamse natuur. Het budget is goed voor ten minste 150 hectare aan nieuwe natuurgebieden, vooral tussen bestaande groene regio's.

"In aansluitende natuurgebieden kunnen kwetsbare dieren en planten zich beter verspreiden", zegt woordvoerder Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "We gaan ook wandelpaden aanleggen." Vandaag is de Vlaamse natuur nog erg versnipperd. Natuurpunt wil enkele puzzelstukjes kopen om die gaten op te vullen. Zo zal in de Voerstreek een groene strook van 40 hectare het bestaande natuurreservaat Altenbroek laten aansluiten op het natuurgebied Noordal, net over de Nederlandse grens. Dat zou twee jaar in beslag nemen.

Daarnaast krijgt 1.100 hectare aan bestaande natuurgebieden een officiële erkenning als natuurreservaat. Dat betekent dat ze de komende 27 jaar beheerd mogen worden door Natuurpunt en er extra middelen vrijkomen.

Zo'n erkenning betekent evenwel niet dat de bestemming van die gebieden in het ruimtelijk uitvoeringsplan verandert. Al in 1994 werd beslist dat Vlaanderen minstens voor 150.000 hectare aan natuurgebied moest erkennen. Vandaag is dat nog altijd niet bereikt. Volgens bioloog Olivier Honnay (KU Leuven) zou eigenlijk een kwart van de totale oppervlakte natuurgebied moeten zijn om de biodiversiteit in stand te kunnen houden. "150 hectare is niet voldoende, maar het is een stap in de goede richting."