Elektrische superauto Pininfarina Battista is sneller dan een gevechtsvliegtuig

Autobouwer Automobili Pininfarina heeft een elektrische hypercar ontwikkeld die sneller optrekt dan een gevechtsvliegtuig. Dat heeft de Italiaanse constructeur bij de voorstelling van de Pininfarina Battista aangekondigd. De auto is het eerste model dat Pininfarina in zijn bijna negentigjarig bestaan onder eigen naam op de markt zal brengen.

De Battista zou op minder dan twee seconden vanuit stilstand een snelheid van 100 kilometer per uur kunnen ontwikkelen. Daarmee zou de Italiaanse hypercar een hogere startsnelheid hebben dan de racewagens uit de Formule Eén hebben. Bovendien zou de Battista volgens de ingenieurs van Pininfarina minder tijd nodig hebben dan een gevechtsvliegtuig om een snelheid van 290 kilometer per uur per uur te bereiken.

Honderdvijftig exemplaren

De Battista beschikt over een vermogen van 1.900 paardenkracht. Die kracht komt van elektrische motoren die worden gevoed door een batterij van 120 kilowattuur. Met een volle batterij zou de Battista een afstand van ongeveer 300 mijl kunnen afleggen. De krachtbron van de Battista is samengesteld uit lithium, mangaan en nikkel. De batterij zou op ongeveer veertig minuten tijd 80 procent opnieuw kunnen worden opgeladen.

De krachtbron van de Battista is gebouwd door de Kroatische autobouwer Rimac. Dat bedrijf brengt ook zelf een eigen elektrische sportwagen op de markt.

De auto, gebouwd uit een monocoque uit koolstof, zal een topsnelheid van 350 kilometer per uur kunnen ontwikkelen. “Men mag de Battista dan ook de eerste elektrische luxewagen ter wereld noemen,” benadrukken zijn ontwikkelaars. “De auto is tevens de krachtigste wagen die tot nu toe voor gebruik in het verkeer is toegelaten.”

De auto zou volgend jaar in productie moeten komen. In totaal wil Pininfarina honderdvijftig exemplaren van de Battista bouwen. Daarbij zijn telkens vijftig exemplaren voorzien voor de Amerikaanse, de Europese en de Aziatische markt.

Negentigste verjaardag

Gegadigden zullen voor de Battista een bedrag van 2,5 miljoen dollar moeten betalen. De Battista is het eerste type in een reeks modellen dat Pininfarina onder eigen naam op de markt wil brengen. De auto is genoemd naar wijlen Battista Pinin Farina, oprichter van het Italiaanse designbedrijf. De onderneming viert volgend jaar zijn negentigste verjaardag.

Pininfarina maakte de voorbije decennia vooral naam als ontwerper van iconische automodellen zoals de Ferrari Testarossa, de Alfa Romeo Spider, de Fiat 124 en de Maserati Gran Turismo. De designers is volgens vele waarnemers een van de grote pijlers van de grote uitstraling die Ferrari wereldwijd geniet.

Het bedrijf wordt nu geleid door Paolo Farina, de kleinzoon van de oprichter. “Nadat Pininfarina gedurende decennia auto’s voor andere merken heeft gebouwd, zal het bedrijf met de Battista voor de eerste keer een model onder zijn eigen naam op de markt kunnen brengen,” aldus Paolo Farina. “Daarmee wordt een oude droom van mijn grootvader eindelijk werkelijkheid.” Pininfarina heeft zijn hoofdkwartier momenteel in München. De Battista zal echter worden gebouwd in ateliers in Cambiano, een voorstad van Turijn.

Pininfarina is inmiddels een dochteronderneming van de Indiase groep Mahindra.

Meer