Google mag als eerste pakjes leveren per drone

Wing Aviation, een zusterbedrijf van Alphabet, is de eerste drone-operator die in de Verenigde Staten van de overheid een erkenning als luchtvaartmaatschappij heeft gekregen. Hiermee is een belangrijke stap gezet om goederen met drones bij klanten te kunnen leveren. Wing Aviation heeft door de erkenning voortaan dezelfde certificeringen die ook kleinere luchtvaartmaatschappijen van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) en het Amerikaanse ministerie van transport ontvangen.

Wing wil met leveringen van lokale handelaars starten in Blacksburg en Christiansburg, twee landelijke gemeenschappen in de staat Virginia.

Voorschriften

“Dit is een opwindend ogenblik in de geschiedenis van onze onderneming,” benadrukte James Ryan Burgess, chief executive van Wing Aviation. Hij noemde de goedkeuring cruciaal voor zowel de ondernemingen als de drone-industrie in het algemeen. Burgess voerde wel aan dat de vergunning is voorafgegaan door vele maanden rigoureuze en grondige voorbereidingen.

Het bedrijf moest daarbij ook gedetailleerde administratieve dossiers aan de overheid overmaken. Een aantal drone-bedrijven hebben al geklaagd over de zware vereisten die met een certificering als kleine luchtvaartmaatschappij gepaard gaan. Heel wat voorschriften hebben op de drone-sector ook helemaal geen toepassing.

“Na de certificering van Wing zullen andere kandidaten wellicht veel gemakkelijker en sneller een vergunning kunnen krijgen,” betoogde Burgess nog. Hij wees erop dat het bedrijf tijdens de voorbereidende fase ook intensief met de lokale gemeenschappen heeft gecommuniceerd.

Daarbij kwamen onder meer ook mogelijke problemen met geluidsoverlast en een potentiële schending van de privacy aan bod. De drone van Wing maakt bij zijn navigatie van video gebruik, maar het bedrijf heeft de lokale bevolking verzekerd dat de beelden niet worden gearchiveerd. Ze kunnen ook niet worden gebruikt, op uitzondering van analyse-doeleinden.

Positieve reacties

“In het algemeen gaf de lokale bevolking vooral blijk van positieve en opgewonden reacties,” aldus Burgess. Het bedrijf hoopt over enkele maanden al met de eerste leveringen van start te kunnen gaan. Nu Wing zijn erkenning heeft, wil Burgess in de regio contact opnemen met potentiële zakelijke partners. Het bedrijf wil de artikelen van lokale handelaars bij de consument aan huis leveren.

De drone kan horizontaal opstijgen en landen. Bij de levering van de goederen laat de drone een pakket met een kabel naar beneden zakken, zodat het toestel op een veilige hoogte kan blijven. Wing ontving eerder ook al in Australië goedkeuring voor zijn drone-activiteiten.

“De goedkeuring door de Amerikaanse autoriteiten toont de snelle rijping van drone-technologie,” oppert Burgess. “Dit bewijst dat de technologie voor de gemeenschappen in de Verenigde Staten een toegevoegde waarde kan vormen. De drones kunnen een snelle, milieuvriendelijke en goedkoop transportmiddel aanbieden.”

Woordvoerders van de lokale gemeenschappen zien in de drones een middel om de plaatselijke economie te ondersteunen. Ook zeggen ze dat de komst van Wing van de regio een speerpunt in een nieuwe technologische stroming maakt.

Meer