Van waar komt onze kledij?

De lidstaten van de Europese Unie hebben het voorbije jaar voor 166 miljard euro kleding ingevoerd. Daarvan kwam 51 procent van fabrikanten buiten de Europese Unie. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. In vergelijking met vijf jaar voordien in de import van kleding in de lidstaten van de Europese Unie in waarde met 25 procent toegenomen.

Het rapport merkt verder op dat de lidstaten van de Europese Unie het voorbije jaar voor 116 miljard euro kleding hebben uitgevoerd. Daarvan ging 77 procent naar andere lidstaten. Tegenover vijf jaar voordien is de waarde van die export met 36 procent toegenomen.

Duitsland

Duitsland was volgens de berekeningen van Eurostat vorig jaar de grootste importeur van kleding van fabrikanten buiten de Europese Unie. Daarbij was er sprake van een bedrag van 17 miljard euro. Dat is 20 procent van alle kleding die het voorbije jaar in de Europese Unie werd ingevoerd.

In die rangschikking staat Groot-Brittannië op een tweede plaats met een bedrag van 12 miljard euro, gevolgd door Spanje (11 miljard euro), Frankrijk (10 miljard euro), Nederland (9 miljard euro) en Italië (8 miljard euro).

Eurostat

De grootste exporteur van kleding naar de Europese Unie is China. Met die activiteit is een bedrag van 27 miljard euro gemoeid. Daarmee neemt China 32 procent van alle invoer van kleding in de Europese Unie voor zijn rekening.

Op de tweede plaats staat Bangladesh met 16 miljard euro, gevolgd door Turkije (10 miljard euro), India (5 miljard euro), Cambodja (4 miljard euro), Vietnam (3,5 miljard euro), Marokko en Pakistan (3 miljard euro).

Export

Italië is de grootste uitvoerder van kleding naar bestemmingen buiten de Europese Unie. Daarbij was een bedrag van 9 miljard euro gemoeid. Italië nam daarmee 36 procent van de totale kledingexport van de Europese Unie voor zijn rekening.

De tweede plaats wordt gedeeld door Duitsland en Spanje met elk 5 miljard euro, gevolgd door Frankrijk (3 miljard euro) en Groot-Brittannië (1 miljard euro).

Meer