Afrikaanse varkenspest legt China lam: crisis heeft gevolgen voor ganse wereld

De Afrikaanse varkenspest verspreidt zich razendsnel over Chinese varkensboerderijen. Het gaat om de grootste besmetting in de voorbije 40 jaar. Specialisten denken dat Beijing het probleem bewust minimaliseert. De situatie is zelfs dermate ernstig dat een volledige herstructurering van de Chinese varkensindustrie zich opdringt. Dat zal op zijn beurt een escalatie van de prijzen veroorzaken.

In de Britse krant The Independent zegt een grondstoffenspecialist dat hij in zijn 40-jarige carrière nooit iets gelijkaardigs meemaakte en dat de situatie eerst nog moet verslechteren vooraleer ze beter kan worden.

De Afrikaanse varkenspest werd in China in augustus 2018 voor het eerst vastgesteld en heeft zich ondertussen over het volledige land verspreid. Ook in Mongolië, Vietnam en Cambodja zijn haarden vastgesteld.

China kweekt de helft van alle varkens wereldwijd

China kweekt en consumeert ook de helft van alle varkens wereldwijd. De ziekte heeft de dood en vernietiging van miljoenen varkens veroorzaakt, wat de prijs van varkensvlees de hoogte in heeft geduwd. Dat heeft niet enkel gevolgen voor de Chinese economie, maar ook voor de graan-, vlees- en financiële markten. Ter vergelijking: het geanticipeerd verlies is even groot als de jaarlijkse productie van varkensvlees in de ganse Europese Unie.

Beijing minimaliseert de problematiek

Specialisten twijfelen over de manier waarop China over de situatie rapporteert. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) minimaliseert men de uitbraken. Beijing zegt dat alles onder controle is. Maar dat staat haaks op informatie die vanuit Chinese boerderijen komt. Daar is sprake van een verslechtering van de situatie. Om de varkenspest in de kiem te smoren is een snelle opsporing van nieuwe uitbraken essentieel. Daar lijken de Chinezen niet toe in staat. Omdat zulke uitbraken grote gevolgen hebben voor de compensatie van de financiële verliezen die de boeren lijden, worden ze vaak niet in de officiële cijfers meegenomen. Verder wil men absoluut vermijden de bevolking te informeren over de omvang van het probleem om politieke onlusten te voorkomen.

Volgens de Chinese overheid zijn er 19% minder varkens in voorraad dan een jaar geleden. De prijs van varkensvlees noteert ondertussen 14% hoger dan in augustus, toen de ziekte uitbrak.

Productie daalt met 30 tot 50%

Specialisten schatten dat de varkenskwekerijen hun productie met ruim 30 tot zelfs 50% hebben zien dalen. Dat zou een vermindering van 300 miljoen varkens op jaarbasis met zich meebrengen.

Tegen de Afrikaanse varkenspest bestaat geen vaccin. De ontwikkeling van zo’n vaccin zal jaren duren. Verwacht wordt dat het vijf tot zeven jaar duurt om de ziekte onder controle te krijgen en de verloren dieren te vervangen. Dit zou een jaarlijks verlies aam varkensvlees van 16,2 miljoen ton met zich meebrengen of 1,3 maal de volledige Amerikaanse productie.

Nergens ter wereld is er voldoende capaciteit om voor zulke verliezen te compenseren. En mocht die er wel zijn dan nog is er onvoldoende gekoelde vrachtruimte om ze te transporteren.

Meer