Jakarta zinkt in zee: Indonesië wil een andere hoofdstad

Indonesië zal een nieuwe hoofdstad krijgen. De situatie in Jakarta, de huidige hoofdstad van het land, dreigt immers onleefbaar te worden. Dat heeft de Indonesische president Joko Widodo aangekondigd. Jakarta is gelegen op het eiland Java, waar 57 procent van de totale Indonesisch bevolking woont. De druk op de infrastructuur van het eiland is volgens Widodo echter zo groot geworden dat alleen een verplaatsing van de hoofdstad een oplossing kan bieden.

Mogelijk zal Palangkaraya op het eiland Borneo de nieuwe hoofdstad van Indonesië worden. Waarnemers verwachten echter een breed verzet tegen een mogelijke verhuis.

Verkeerscongestie

Indonesië heeft meer dan 260 miljoen inwoners. Het land is daarmee de vierde grootste natie van de wereld. De hoofdstad Jakarta telt meer dan 10 miljoen inwoners. De stad lijdt echter aan een zware congestie en dreigt bovendien bijzonder snel in zee te zullen zinken. In het omliggende gebied wonen bovendien nog eens 30 miljoen mensen.

“De situatie in Jakarta wordt snel onhoudbaar,” benadrukte Joko Widodo. “Daarom heb ik beslist de hoofdstad naar een andere locatie te verhuizen.” Bambang Brodjonegoro, Indonesisch minister van nationale ontwikkeling, voegde eraan toe dat de problemen van Jakarta de economie van het land grote schade bezorgen.

“Het is niet duurzaam om alle economische activiteiten in Jakarta te concentreren,” aldus minister Brodjonegoro. “Indonesië is een groot land, maar een groot deel van de ontwikkeling van de natie is in Jakarta en Java geconcentreerd.”

Jakarta heeft een snelle verstedelijking gekend. Onder meer het openbaar vervoer heeft die evolutie onvoldoende kunnen volgen. Dat heeft tot zware verkeerscongesties geleid. Volgens sommige studies kent Jakarta de grootste verkeerscongestie van de hele wereld. Volgens Brodjonegoro kost de congestie aan de economie van het land jaarlijks meer dan 7 miljard dollar.

Milieu

Daarnaast zijn er ook grote milieuproblemen. Natuur heeft voor grote kantoorgebouwen plaats moeten maken. Waterlopen raakten door afval geblokkeerd. Dat zorgde voor een groter overstromingsgevaar. Geen enkel stedelijk gebied in de hele wereld zinkt sneller dan Jakarta. Sommige wijken zakken met een snelheid van 25 centimeter per jaar weg.

Specialisten ramen dat grote delen van Jakarta over dertig jaar tijd onder water zullen zijn verdwenen. “Enerzijds is er de stijgende zeespiegel,” merken ze op. “Maar er zijn ook grote problemen met het grondwater. Slechts een derde van de inwoners heeft toegang tot leidingwater. De rest van de bevolking moet zich met het grondwater bevoorraden. Daardoor raken wateraders uitgeput en zakt de bodem verder weg.”

Sri Mulyani Indrawati, Indonesisch minister van financiën, benadrukt echter dat een gigantische investering in een nieuwe hoofdstad uitgesloten is. Wel lijkt de overheid te kijken naar een bestaande locatie buiten het eiland Java. De nieuwe hoofdstad moet echter eveneens voldoende centraal zijn gelegen.

Daarbij waarschuwt Indrawati echter dat bij de keuze ook met het gevaar op aardbevingen rekening zal moeten worden gehouden. Widodo zegt een budget van 33 miljard dollar te willen voorzien voor de uitbouw van de nieuwe hoofdstad. Een definitieve keuze zou binnen een jaar moeten volgen. De verhuis zou ongeveer een decennium in beslag kunnen nemen.

Industriëlen

Een van de kanshebbers voor de nieuwe hoofdstad is Palangkaraya, gelegen in de provincie Central Kalimantan op het eiland Borneo. De verhuis zou onder meer de grote inkomenskloof tussen de populatie van Jakarta en de rest van de Indonesische bevolking kunnen verkleinen.

Volgens sommigen zou de grotere aanwezigheid van ambtenaren in de regio mogelijk ook de illegale boskap voor onder meer palmolie-plantages en de vervuiling door de steenkoolontginning kunnen helpen afremmen.

Waarnemers waarschuwen echter voor een mogelijk verzet. Vele ambtenaren zullen niet graag afscheid nemen van de voordelen die een grootstad zoals Jakarta heeft te bieden. Bovendien zijn er de vastgoedbelangen. Een aantal machtige Indonesische industriëlen heeft immers in immobiliën belegd en zij willen de waarde van zijn portefeuille niet opgeven.

Meer