Autoverhuurbedrijf Enterprise start abonnementsformule

In de Verenigde Staten heeft het autoverhuurbedrijf Enterprise Holdings een eigen abonnementssysteem gelanceerd. Daarbij kunnen klanten van de groep tegen de betaling van een maandelijks abonnementsgeld op een aantal services rekenen. Volgens waarnemers is het initiatief van Enterprise Holdings een duidelijk signaal dat de sector van de autoverhuur liet langer lijdzaam wil blijven toekijken hoe steeds meer autofabrikanten met concurrerende services op de markt komen.

De service is inmiddels gelanceerd in de Amerikaanse staten Minnesota, Missouri en Nevada. Enterprise Holdings is de koepel boven verhuurbedrijven zoals Enterprise Rent-A-Car, National Car Rental en Alamo Rent A Car. De groep is de grootste aanbieder van huurwagens in de hele wereld.

Service

Klanten zouden bij Enterprise tegen de betaling van een maandelijks bedrag uit zes verschillende voertuigklassen kunnen kiezen. In totaal zouden de abonnees daarbij toegang kunnen krijgen tot een portfolio met meer dan twintig merken en modellen van personenwagens en kleine en middelgrote vrachtwagens.

Naast de huur zijn onder meer ook onderhoud, pechhulp en online connectiviteit in het abonnementsgeld inbegrepen. Per maand kan vier keer van wagen worden veranderd.

Diverse autoconstructeurs experimenten al enkele tijd met abonnementsdiensten. Daarbij viseert de sector vooral de groep van de millennials, die immers minder in autobezit zijn geïnteresseerd dan de vorige generaties. Voor de millennials zou gebruik immers interessanter zijn dan bezit.

Concurrentie

Met hun nieuwe programma’s hebben de autobouwers echter al voor grote onrust gezorgd bij hun eigen dealers. De verkopers beschouwen de verhuur met abonnementen immers als een bedreiging voor hun eigen bedrijfsmodel. Onder meer Volvo en Cadillac hebben al kritiek terzake van autodealers moeten afweren.

Onder meer autobouwers Mercedes-Benz, BMW, Audi, Jaguar en Porsche werken eveneens aan de lancering van abonnements-formules. Vaak is er sprake van een samenwerking met grote technologiebedrijven. Daarnaast is er ook concurrentie van een aantal bedrijven – zoals Car2Go en ZipCar – die in autodelen zijn gespecialiseerd.

Enterprise Holdings kan bij zijn aanbod wel terugvallen op een bestaand netwerk van 5.800 verhuurlocaties. Verwacht wordt dat de markt de volgende jaren wereldwijd een sterke groei zal laten optekenen.

Meer