Nagenoeg helft overlijdens is te wijten aan medisch spoedgeval

Vier jaar geleden moest de mensheid wereldwijd 28 miljoen overlijdens melden. Ongeveer de helft van de sterfgevallen was gelinkt aan een medisch spoedgeval. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers van het Center for Global Emergency Medicine aan de Johns Hopkins University, gebaseerd op informatie over meer dan dertig types medische spoedgevallen in nagenoeg tweehonderd landen.

De onderzoekers stelden vast dat het aantal overlijdens door medische spoedgevallen de voorbije vijfentwintig jaar met 6 procent is gestegen. In eerste instantie is er sprake van ongevallen, valpartijen en brandwonden (22 procent). Daarna volgen hartaanvallen (17 procent), longinfecties (11 procent) en beroertes (7 procent).

Prioriteiten

“De wereldwijde gezondheidszorg mikt in zijn onderzoek traditioneel op eerstelijnszorg en ziektepreventie,” benadrukt onderzoeksleider Junaid Razzak, professor spoedgeneeskunde aan de Johns Hopkins University. “Spoedeisende zorg heeft meestal geen prioriteit genoten.”

“Ons onderzoek is wellicht een eerste studie om de wereldwijde impact van medische noodgevallen – zoals verwondingen, beroertes, hartaanvallen en longinfecties – te analyseren. Daaruit blijkt ook dat de risico’s niet in alle landen identiek zijn. De resultaten van het onderzoek zouden moeten leiden tot toekomstige strategieën die levens kunnen redden en bijkomende middelen kunnen vrijmaken.”

“Medische spoedgevallen kunnen worden gedefinieerd als medische problemen waarvoor interventies binnen enkele minuten tot enkele uren noodzakelijk zijn om het risico op invaliditeit of overlijden te verkleinen,” benadrukt professor Razzak.

“De voorbije kwarteeuw kon vooral een belangrijke daling worden opgetekend in landen met een hoger gemiddeld inkomen. In landen met een lager inkomen werd daarentegen de traagste vooruitgang geboekt. In armere landen bleek de mortaliteit bij medische spoedgevallen ruim vier tot vijf keer hoger dan in rijkere naties.”

Mannen

“Sommige aandoeningen – zoals diarreeziekten en malaria – zijn wereldwijd slechts beperkt terug te vinden bij de medische spoedgevallen, maar zijn wel sterker vertegenwoordigt in landen met lagere inkomens,” betoogt Junaid Razzak nog. “De analyse toonde tevens aan dat mannen veel meer dan vrouwen met medische spoedgevallen te maken krijgen. De helft van de slachtoffers blijkt bovendien minder dan vijfenveertig jaar oud te zijn.”

De landen met de laagste sterftegraad bij medische spoedgevallen waren Bahrein, Israël en Koeweit. Het grootste overlijdensrisico bestaat in Tsjaad, Niger en Mali. China en India, de twee meest bevolkte landen van de wereld, staan respectievelijk op een 64ste en 144ste plaats.

“Het niveau van ongelijkheid tussen rijke en arme landen is bijzonder groot,” benadrukt professor Razzak. “Dat zou de wereldwijde gemeenschap in geen geval mogen tolereren. Wij hopen dat het onderzoek de beleidsmakers zal stimuleren en de investeringen in de spoedeisende hulp kan helpen opvoeren.”

“Indien de overheid zich inspant om de spoedeisende hulp te verbeteren, kan men hopen dat er minder levens verloren zullen gaan.”

Meer