Laaggeschoolde jobs in gevaar? A.I. doet in 26 seconden waar een advocaat anderhalf uur voor nodig heeft

Artificiële Intelligentie (A.I.) wordt verondersteld vele laaggeschoolde jobs te gaan vervangen: vrachtwagenchauffeurs, kassiers, kelners,… Maar op de 2019 Global Conference van het Milken Institute in Beverly Hills (Los Angeles) bleek tijdens een panelgesprek met een aantal specialisten dat vooral zogenaamde witteboordenjobs in gevaar zijn.

Een van de deelnemers aan het panel maakte deze stelling hard aan de hand van een experiment dat in 2018 aan de universiteit van Columbia werd georganiseerd.

Daar werden 20 advocaten ingezet om 5 contracten te analyseren en er de meest risicovolle passages uit te halen. Passages die eventueel een legaal probleem zouden kunnen opleveren. Aan de andere kant werd artificiële intelligentie ingezet met dezelfde taak.

Het resultaat was flatterend voor de advocaten. Ze haalden 94% van de dubieuze passages uit de 5 contracten. AI haalde uiteraard een perfecte score: 100%. Maar nu komt het: de advocaten klaarden de klus in 92 minuten, artificiële intelligentie in… 26 seconden.

Mens en machine samen laten werken

Artificiële intelligentie kan niet het werk van een advocaat doen. Maar het wordt bijna belachelijk om dit soort taken aan mensen toe te vertrouwen. De vraag die zich dan stelt is als we junior advocaten gaan vervangen door A.I., hoe worden die juniors dan ooit senior advocaten? De vraag wordt dan niet hoe vervangen zo veel mogelijk mensen, maar hoe laten we mens en machine samenwerken.

Dat geldt niet zozeer voor handenarbeid, waar de mens een aanzienlijke voorsprong heeft op de machine. Omdat we er 500 miljoen jaar over hebben gedaan om een zekere behendigheid te verwerven. Terwijl robots het daar erg moeilijk mee hebben.

De paradox van Moravec

Het is een probleem dat experts in de artificiële intelligentie (A.I.) de paradox van Moravec noemen. Hans Moravec is een onderzoeker in het gebied van de kunstmatige intelligentie. Al in 1988 begreep hij dat abstracte redeneringen relatief weinig rekenkracht van computers vergen. Terwijl net extreem veel rekenkracht nodig is voor zintuigelijke en motorische vaardigheden.

Met andere woorden: een computer kan makkelijk de wereldkampioen van het bordspel Go! kloppen of berekenen waar olie onder de grond zit. Maar vraag hem niet om een eenvoudige handeling uit te voeren zoals een flesje bier uit een koelkast te halen, een glas uit de kast te halen en het bier in het glas te schenken. 

Universiteitsjobs

Vivienne Ming is een Amerikaanse theoretische neurowetenschapper en expert op het gebied van kunstmatige intelligentie. Volgens Ming bedreigt A.I. voornamelijk jobs die die we zelf aan de universiteit zijn gaan leren.

“Als je deze week hetzelfde werk doet als je vorige week deed, is er al een start-up bezig met een programma te ontwikkelen dat je vervangen kan. A.I. kan honderden scripts voor de filmwereld schrijven, maar het zijn daarom nog geen goede scripts. We hebben goede ideeën nodig. De enige economische waarde die iemand met een kantoorjob in de toekomst nog voor de wereld zal hebben, is wat hem anders maakt dan de anderen. Al de rest wordt geautomatiseerd.”

Meer