Honderden dorpsgenoten houden emotionele wake voor Julie Van Espen: ‘Voor haar was het glas altijd halfvol’

© Mia Uydens

In Schilde is zaterdagmiddag een wake gehouden voor de vermoorde Julie Van Espen. Honderden mensen kwamen samen aan het Lodewijk De Vochtplein om haar te herdenken.

kma, jtp

Honderden mensen kwamen zaterdag naar de wake voor Julie in deelgemeente ‘s-Gravenwezel. Die wake werd gehouden op initiatief van de gemeente Schilde. Ze konden een kaartje met een persoonlijke boodschap aan de familie in een boom hangen, die aan haar ouders bezorgd zal worden. Het pad op het plein was afgeboord met zonnebloemen.

Haar vriendinnen van de voetbal, oud-klasgenoten van de zus en broer van Julie, maar ook veel leeftijdsgenoten en ouders die Julie nooit persoonlijk gekend hebben, kwamen naar de wake. Er moest een tweede schrijftafeltje worden bijgezet omdat de wachtrij anders te lang werd.

Velen van hen gaan zondag ook naar de mars in Antwerpen. Julie leefde bij de meeste in herinnering als een zonnetje, een doorzetter. ‘Iemand voor wie het glas altijd halfvol was’, zei haar voormalige turnleerkracht.

Ter ere van Julie plaatste de gemeente Schilde een olijfboom aan het gebouw van JoNaS (Jongeren Na School). Iedereen kreeg een zonnebloempit mee om Julie te herdenken.

‘Het JoNaS is op zaterdag 25 mei en op zaterdag 1 juni ook nog extra geopend voor jongeren die nood hebben aan een gesprek en/of met vragen zitten’, zo laat de gemeente Schilde weten op haar website.

© Mia Uydens

© Mia Uydens