Duizenden betogers vragen aandacht voor klimaat en sociale rechten

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Er trekt een kleurrijke manifestatie door de hoofdstad die de volgende regering vraagt een andere weg in te slaan.

(belga)/(sco)

Er trekt op dit moment een mars door Brussel die georganiseerd wordt door het burgerinitiatief Hart boven Hard. De politie telt vijftienduizend deelnemers, volgens de organisatoren zijn er twintigduizend aanwezig. Ze willen hun stem laten horen voor het klimaat en voor sociale rechten.

Om twee uur ging de manifestatie van start aan een volgelopen Bolivarplein. Via de Albert II-laan ging het vervolgens richting het Jubelpark.

Na de brutale moord op Julie Van Espen en uit medeleven met alle slachtoffers van seksueel geweld wordt de mars voorafgegaan door een rij burgers met witte sweaters waarop staat: ‘Vandaag worden er in ons land weer 100 vrouwen verkracht’. Op het podium op het einde van de manifestatie zal een minuut stilte gehouden worden.

De focus ligt op het klimaat en sociale rechten. ‘Wat wij vragen staat in de grondwet’, laat de organisatie weten. ‘Artikel 23 zegt: ‘Iedereen heeft het recht op een menswaardig leven.’ Dat betekent concreet: een gezond klimaat, een goede job, gelijke rechten, betaalbare zorg, een menselijk migratiebeleid en niet elke maand moeten krabben om te overleven.’

De prioriteiten waar Hart Boven Hard voor staat, moeten volgens de beweging leiden naar een duurzame, solidaire en inclusieve samenleving. Hart boven Hard omschrijft de betoging als ‘een brede nationale manifestatie waarmee we massaal aangeven dat de volgende regering een andere richting moet inslaan en de rechten uit artikel 23 ter harte moet nemen. Met het brede maatschappelijke middenveld en een grote groep ongebonden, maar bezorgde burgers.’

Hart boven Hard hield de voorbije maanden een online bevraging waarbij 15.000 Belgen hun stem uitbrachten op 23 voorstellen voor de volgende regering. Dat leidde tot een lijst met gedragen alternatieven zoals meer geld voor het openbaar vervoer, een verhoging van de laagste uitkeringen en een gelijk pensioen voor man en vrouw.