Het internet verandert hoe onze hersenen werken

Het internet werkt volgehouden concentratie tegen, omdat je je aandacht moet verdelen over een veelheid aan kanalen.

Het internet verandert de manier waarop onze hersenen functioneren.

Het internet verandert niet alleen onze sociale interacties en kennisvergaring, maar ook de manier waarop onze hersenen werken. Dat blijkt uit een groot overzicht van de beschikbare kennis in het vakblad World Psychiatry.

Het internet werkt bijvoorbeeld volgehouden concentratie tegen, omdat je je aandacht moet verdelen over een veelheid aan kanalen. Omdat de informatie ook anders dan vroeger aan de hersenen wordt gepresenteerd, wordt de werking van het geheugen aangepast. En onze persoonlijkheid raakt zelfs in de war, want de interactie tussen het internet en onze reële wereld wordt almaar groter. Daardoor kunnen cruciale concepten als zelfrespect onder druk komen.

De studie beveelt aan om – zonder dralen – te peilen naar de effecten van het internet op de ontwikkeling van de hersenen van tieners. De verschillen met de effecten op de hersenen van oudere mensen zouden groot kunnen zijn. Met het ouder worden verliezen de hersenen een deel van hun flexibiliteit, al klinkt ‘kneedbaarheid’ misschien beter in deze context.

Davy Vancampfort van de Onderzoeksgroep Aangepaste Bewegingsactiviteiten en Psychomotorische Revalidatie aan de KU Leuven heeft meegewerkt aan de studie. Beweging promoten om problemen met de mentale gezondheid te behandelen: dat is zijn stokpaardje. Een artikel met richtlijnen daarover publiceerde hij met een aantal collega’s in European Psychiatry.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content