Boswachter Tim Hogenbosch vond acht dode koolmezen in een nestkastje. De buxusrups is een lekkernij voor vogels.
Volledig scherm
Boswachter Tim Hogenbosch vond acht dode koolmezen in een nestkastje. De buxusrups is een lekkernij voor vogels. © @BoswachterTim/Twitter

Boswachter waarschuwt met foto van dode koolmeesjes: “Stop met gif te gebruiken tegen buxusmot”

De buxusmot knaagt sinds vorig jaar hele struiken kaal en rukt momenteel nog steeds op. Veel tuinliefhebbers grijpen daarom naar chemische bestrijdingsmiddelen om hun buxushagen te beschermen. Dat lijkt helaas ernstige gevolgen voor vogels te hebben.

48 reacties

  • Etienne De Rouck

    5 jaar geleden
    Ook vorige week een nestkastje met zeven dode meesjes aangetroffen in mijn tuin en gemeld bij Velt. Aan de telefoon werd mij verteld dat er al meer dan 200 waren gemeld en dat ze slechts budget hebben om 50 dode meesjes te onderzoeken en er dus een selectie zal moeten gebeuren. Ben wel benieuwd naar het resultaat van het onderzoek want voor zover ik weet zijn er dit jaar geen sproeistoffen tegen buxus gebruikt in de omgeving.
  • Jan Moerentorf

    5 jaar geleden
    Er is geen enkel causaal verband bewezen tussen sterfte bij mezen en pesticiden. De meeste pesticicen zijn niet toxisch voor vogels. Bovendien zitten er veel meer andere ruspen in het voedergebied van een mees dan de rupsen op een paar buxusen. Los daarvan zijn er wel degelijk alternatieve geregistreerde bestrijdingsmiddelen zoals Bacillus thuringiensis. Alleen is de verkoop aan particulieren in België niet toegestaan. Waarom wordt dit niet aangepast? Dan heb je geen pesticiden meer nodig.
  • Annie Demeyer

    5 jaar geleden
    Andere planten in je tuin zetten dan buxus en GEEN vergif meer gebruiken! De natuur zal je dankbaar zijn!
  • Eida Lam

    5 jaar geleden
    Heb mijn buxus gewoon weggedaan en vervangen met een vlinderstruik.
  • Fatima Dirkx

    5 jaar geleden
    Buxushaagjes, zo antiek. Er zijn mooiere planten en nuttige.