Dansende politici in Karrewiet: ‘het is en blijft een show voor kinderen’

Tijdens de Grote Karrewiet Verkiezingsshow deden de voorzitters van de grootste Vlaamse partijen hun uiterste best om hun standpunten zo kindvriendelijk mogelijk te maken. Maar het is hun houterige skibidi-dans die uiteindelijk viraal ging. Maakten ze zich volstrekt belachelijk, of net populairder? Niet meer dan 'een volwassen blik op een programma dat voor kinderen is bestemd’, stelt Katrien Van Der Slycken van Karrewiet, het nieuwsprogramma van jeugdzender Ketnet.

tvdc

Ketnet zou Ketnet niet zijn als ze de politici niet zou onderdompelen in de leefwereld van haar kijkers. Als hoogtepunt van de emoji-rijke wedstrijd lieten presentatoren Mariam El Mandoudi en Jelle Mels – onder luid gejuich van de zestig aanwezige kinderen – hun gasten de populaire skibidi dansen.

De skibidi is ontstaan zoals vele rages daarvoor: denk maar aan de ‘swish swish’ in de clip van Katy Perry, of de klassieker ‘Gangnam Style’ van PSY uit 2012. De reeks danspasjes van de skibidi ontstond in een gelijknamige videoclip van de Russische elektronische groep Little Big, ondertussen al 225 miljoen keer bekeken op YouTube.

Op het Gala van de Gouden K's deelt Ketnet jaarlijks een prijs uit voor ‘Hype van de Jaar’. In 2018 ging die ‘Gouden K’ naar de videoclip van Little Big. De redactieleden van de verkiezingsshow pikten hierop in. ‘De coproductie bestaat voor de helft uit VRT NWS en voor de helft uit Ketnet’, aldus Van Der Slycken. ‘Het moest interessant én leuk zijn.’ Hippe elementen uit de leefwereld van kinderen gegrepen – naast de skibidi ook het maken van slijm en het gebruik van emoji’s – compenseerden zo het politieke thema.

'Het is en blijft voor kinderen'

Maarten Janssen, netmanager van Ketnet, is zeer tevreden over het resultaat. 'Kinderen hebben een bepaald beeld van politici: ernstig, ruziemakend, afstandelijk,... Door de skibidi draaien we dat negatief beeld om naar iets positiefs, een menselijker beeld. Bovendien moeten ze zich voor een keer niet inleven in de wereld van politici, maar de politici in die van hen.'

Maar hoe kreeg Karrewiet iemand als Bart De Wever zo ver om de heupen los te gooien op nationale televisie? Van Der Slycken vindt alvast niet dat de voorzitters zich moeten schamen. ‘Geen enkel kind zou denken dat er iemand belachelijk gemaakt wordt. Het is en blijft een show voor kinderen.’ Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten liet haar enthousiasme – tot nu toe als enige van de genodigden – blijken via Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar van de slotfase van de verkiezingsshow wisten de zes partijkopstukken op voorhand niets. ‘De politici werden over de inhoud haast niet gebrieft, ook niet over de skibidi. Ze waren dan ook vrij nerveus. Bovendien zijn kinderen nu eenmaal niet zo voorspelbaar’, vertelt Van Der Slycken.

Zit er in de skibidi een boodschap naar de politiek verscholen? ‘Misschien zegt het iets over zelfrelativering, maar ik blijf erbij: zo zal een kind nooit naar de show kijken. Dat politici zich belachelijk zouden hebben gemaakt is slechts een volwassen blik op een programma dat voor kinderen is bestemd.'

Extreemrechts

Twitter en andere media vulden zich met verontwaardigde reacties over het feit dat Ketnet partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) ook uitnodigde. Johan Leman, ex-directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, haalde op Twitter uit tegen de ’Ketnet-dirigenten’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In een opiniestuk op de linkse nieuwssite De Wereld Morgen schrijft Wies Descheemaeker, ACOD-secretaris van de VRT, hoe hij ‘gewicht en context’ mist als het gaat over de extreemrechtse partijen. 'Zelfs met de juiste duiding zijn ook onze kinderen in staat om extreme meningen te kunnen plaatsen’, geeft hij aan.

Waarom dan niet tegengewicht voorzien voor Vlaams Belang, en Peter Mertens (PVDA) ook uitnodigen? Van Der Slycken en Janssen beklemtonen dat Karrewiet dezelfde regels hanteert als bij VRT-debatten. ‘De representatie van partijvoorzitters gebeurt altijd op basis van de verkozenen in het Vlaams Parlement. Als PVDA verkozen was, hadden we Peter Mertens zeker uitgenodigd’, klinkt het. 'Zo trekken we het democratische lijn van de VRT-debatten door tot bij Ketnet.'