‘Gent voorbeeld voor Vlaanderen’: 96 procent leerlingen krijgt eerste keuze middelbare school

De cijfers zijn beter dan vorig jaar, toen slechts 84 procent van de kinderen naar hun favoriete school kon.© Photo News

In Gent kreeg 96 procent van de aangemelde kinderen voor het secundair onderwijs een plek in de school die ze als eerste keuze opgaven. De druk op ASO-scholen blijft, wat volgens Stad Gent het nut van een online aanmeldingssysteem aantoont.

mg

Het is de tweede keer dat Gent werkt met een digitaal aanmeldingssysteem voor het secundair onderwijs. ‘Het aanmeldingssysteem zorgde er opnieuw voor dat ouders niet moesten kamperen aan de schoolpoort’, zegt Luc Heyerick, voorzitter van het Lokaal Overlegplatform Gent.

Dit jaar moest drie procent van de tieners naar een school van tweede voorkeur en 41 jongeren kregen geen ticket. Het gaat dan voornamelijk om leerlingen die maar één schoolkeuze opgaven, of die zich aanmeldden voor het buitengewoon onderwijs. De cijfers zijn beter dan vorig jaar, toen slechts 84 procent van de kinderen naar hun favoriete school kon.

Stad Gent onderstreept dat de druk op ASO-scholen blijft, acht scholen zijn volledig volzet. In het buitengewoon onderwijs voor kinderen met autisme zitten alle scholen vol.

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs in Gent, is tevreden met het verloop van de online aanmeldingen. ‘Was er niet online aangemeld, dan was er gekampeerd op meer dan achttien scholen’, zegt ze. ‘De Gentse werkwijze stond model voor het Vlaams inschrijvingsdecreet.’

Verbeteringen

Gent voerde een optimalisatie van het systeem door om meer kinderen naar hun voorkeurschool te kunnen sturen. Nu is het niet meer mogelijk dat twee leerlingen een ticket hebben voor elkaars eerste keuze. Volgend jaar wordt die maatregel verplicht uitgerold naar heel Vlaanderen.

Daarnaast hebben negen scholen in totaal 92 extra plaatsen bijgemaakt, om zo veel mogelijk leerlingen naar hun favoriete school te laten gaan. Ten slotte zullen er nog plaatsen vrijkomen door kinderen die op dit moment dubbel zijn aangemeld, en dus twee plekken bezetten. Het gaat om leerlingen die nog niet weten of ze zullen slagen, of aangemeld zijn voor het gewoon en het buitengewoon onderwijs.