Watergroep voert onderzoek naar legionellabesmetting in Evergem

Wellicht is kraantjeswater niet de boosdoener, omdat er veel variatie is in het profiel van de patiënten. © fhw

Na de legionellabesmetting in de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem neemt De Watergroep veiligheidshalve extra stalen in haar installaties en distributienet. De resultaten worden begin volgende week verwacht, meldt de watermaatschappij.

pvm

Momenteel zijn er zestien bevestigde patiënten, van wie er één in kritieke toestand verkeert. De meeste personen komen uit Evergem, maar er zijn ook enkele Gentenaren besmet, meldt het Gentse stadsbestuur. ‘De bron van de besmetting is nog niet gevonden. De instanties analyseren op dit moment de stalen van de koeltorens in de Gentse Kanaalzone. Het zal nog tot volgende maandag duren eer daar uitsluitsel over is.’

‘De legionellabacterie kan alleen gevaarlijk zijn bij het inademen van verneveld water. De bacterie groeit vooral in stilstaand water bij een temperatuur tussen 30 en 50 graden Celsius. Daarom wordt aangeraden warmwatertoestellen op minimum 60 graden af te stellen’, zegt De Watergroep.

De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De laatste patiënten kregen tussen 7 en 10 mei de eerste ziekteklachten, wat erop kan wijzen dat de bron van de besmetting nog niet verdwenen is.

‘We denken niet onmiddellijk in de richting van kraantjeswater, omdat er veel variatie is in het profiel van de patiënten. Er zijn patiënten tussen de 25 en 90 jaar oud. We denken eerder aan een koeltoren waarbij waternevel zich in de openlucht kon verspreiden en op een gegeven moment ergens is neergeslagen’, zegt woordvoerder Joris Moonens van het agentschap Zorg en Gezondheid.