Eerste dodelijk ongeval met elektrische step in Brussel: onderzoek ingesteld naar verplichte helmdracht

In de Brusselse deelgemeente Haren is een 41-jarige man om het leven gekomen na een ongeval met een elektrische step. Dat bevestigt het Brusselse parket. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om het eerste dodelijke ongeval met een dergelijke elektrische step. Het gewest onderzoekt of de veiligheid van elektrische steps verbeterd kan worden.

gjs, rdb

Het ongeval gebeurde in de nacht van 16 op 17 april op de Haachtsesteenweg in Haren. Daar werd rond 0.30 uur een 41-jarige man zwaargewond aangetroffen op een bankje, met de step aan zijn voeten. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij op 18 april aan zijn verwondingen overleed.

Omdat niet meteen duidelijk was wat er zich had afgespeeld, liet het parket de beelden van bewakingscamera’s in de buurt analyseren. Daaruit bleek dat de man verongelukt was met de step en dat er geen andere personen of voertuigen bij het ongeval betrokken waren.

Zowel in La Dernière Heure als bij Bruzz wijzen artsen op het gevaar van elektrische steps en signaleren ze een stijging van het aantal ongevallen met dergelijke toestellen die hoge snelheden kunnen halen. Vaak is er daarbij sprake van verwondingen aan het hoofd of de schedel en neusbreuken, maar ook van verwondingen aan de wervelkolom of breuken aan de bovenste ledematen. De artsen pleiten er dan ook voor dat gebruikers van elektrische steps steeds een helm zouden dragen.

Verplichte helmdracht?

Naar aanleiding van het ongeval laat Brussels staatssecretariaat voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) onderzoeken of de verplichte helmdracht voor elektrische steps ingevoerd kan worden.

In Brussel is het niet verplicht om een helm te dragen op een fiets, maar ook niet op een elektrische step of een monowheel, twee nieuwe en populaire vervoersmiddelen in de stad. Na het dodelijk ongeval wil staatssecretaris Debaets laten onderzoeken of de helmdracht verplicht kan worden voor die laatste twee vervoersmiddelen.

“Dit soort ongevallen hebben minder ernstige gevolgen als steppers een helm zouden dragen. Ik laat onderzoeken of de verplichte helmdracht voor steps ingevoerd kan worden. Ik ben pro”, zegt ze op Twitter.

Twee slachtoffers per dag

Onder andere spoedartsen uit de Brusselse ziekenhuizen lieten eerder al in onze krant verstaan dat het gebruik van een helm bij elektrische steps cruciaal is. Per dag bieden er zicht bij het Sint-Jansziekenhuis in Brussel bijvoorbeeld al twee slachtoffers van stepongevallen aan. De hoge snelheden in combinatie met onder andere de kleine wieltjes en het niet aangepaste wegdek zijn de grootste gevaren.

bekijk ook

Explainer - Wat is een deelstep?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen