Golfregio: VS houden 120.000 troepen klaar voor als situatie escaleert

Het Pentagon heeft aan de regering Trump plannen voorgesteld om 120.000 troepen naar de Golfregio in het Midden-Oosten te zenden in het geval Iran Amerikaanse troepen zou aanvallen of zijn werk zou versnellen om een kernbom te maken. Dat meldt de New York Times. Het initiatief komt van nationaal veiligheidsadviseur John Bolton.

De plannen werden voorgesteld bij een vergadering met als onderwerp de bredere strategie rond Iran. Naast Bolton was ook de top van de CIA en de Amerikaanse veiligheidsdiensten aanwezig. Het is niet duidelijk of de president zelf over het plan is gebriefd. De plannen voorzien geen invasie van Iran, maar er zou wel een zelfde aantal troepen naar de Golfregio worden gestuurd als bij de Amerikaanse invasie van Irak in 2003.

Situatie in Golfregio escaleert

John Bolton (foto) en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hebben de voorbije dagen de druk op Iran opgevoerd. Bewijs daarvan is de beslissing van de VS om het vliegdekschip USS Abraham Lincoln en bommenwerpers richting Iran sturen. Volgens John Bolton was dat nodig in het licht van “een aantal verontrustende en escalerende aanwijzingen en waarschuwingen” vanuit Iran. Welke die juist zijn, zei hij er niet bij. Wel dat de beslissing is genomen op basis van informatie die door de Israëlische veiligheidsdiensten is overgemaakt en waarbij Amerikaanse belangen in de Golfregio door Iran zouden worden aangevallen.  Bolton waarschuwde Teheran ook om “geen aanvallen op belangen van de VS of zijn bondgenoten uit te voeren”. 

Trump zei tegenover een reeks journalisten ‘verhaaltjes uit Iran’ te hebben gehoord en dat elke Iraanse actie ‘enorme gevolgen’ voor de Islamitische Republiek zou hebben. De vraag die in Washington wordt gesteld – en ook in Teheran – is of de Amerikaanse president met onnodige provocaties of ongelukkige uitspraken de Verenigde Staten in een oorlog met Iran zal duwen.

4 olietankers werden gesaboteerd

Maandag dan kwam het bericht dat twee Saoedische olietankers in de Straat van Hormuz waren gesaboteerd. Ook Een Noors schip en een een schip uit de Verenigde Arabische Emiraten leden schade. Wie daarvoor verantwoordelijk is, werd er niet bij gezegd.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken distantieerde zich van het incident en noemde het ‘zorgwekkend’ en ‘betreurenswaardig’. Volgens de Associated Press is de sabotage wel degelijk het werk van Iraanse of door Iran gesponsorde groepen.

Straat van Hormuz is een cruciale passage

De Straat van Hormuz vormt een belangrijke passage bij de uitvoer van petroleum uit de Golflanden. Op zijn smalste punt heeft de Straat van Hormuz een breedte van 34 mijl (54 km). Elke dag passeren daar 15,5 miljoen vaten ruwe olie, wat neerkomt op 33% van de wereldwijde olietransporten via de zee en 20% van de olietransporten wereldwijd. Het gaat om 15 olietankers per dag, in beide richtingen. Iran heeft al  meermaals met acties in de regio gedreigd.

Die olie is voornamelijk afkomstig uit Iran, Irak, Koeweit en Saoedi-Arabië. Mocht Iran er in slagen de Straat van Hormuz af te sluiten, dan zijn de gevolgen voor de wereld niet te overzien. Pijplijnen naar de Rode Zee en de Middellandse Zee bestaan, maar hebben bijlange niet de capaciteit om de gevolgen van een blokkade volledig op te vangen.

Meer