320.000 euro Vlaams geld voor restauratie Sint-Romboutskathedraal

© BELGAIMAGE

De Vlaamse regering maakt ruim 320.000 euro vrij voor de restauratie van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Dat laat Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) weten. Tijdens de werken blijft de kathedraal toegankelijk voor het publiek.

evg

De restauratiewerken zijn hoogdringend omdat er stabiliteitsproblemen zijn. Om die reden is de Sacramentskapel niet toegankelijk voor het publiek, de rest van de kathedraal blijft wel open. Tijdens de werken worden alle ribstenen en gordelbogen verankerd en verstevigd.

De Sint-Romboutskathedraal, sinds 1938 beschermd als monument, werd in de dertiende eeuw gebouwd als parochiekerk. De huidige Sint-Romboutskathedraal is een driebeukige in kruisvorm gebouwde basilica met kruisribgewelven. Ze heeft een door straalkapellen omringd koor en één enkele zware westertoren. Het interieur van de kathedraal is indrukwekkend, met onder andere prachtige glasramen en praalgraven van de aartsbisschoppen, waaronder dat van Kardinaal Mercier. Kardinaal Danneels ligt sinds 22 maart begraven in de crypte van de kathedraal.

De algemene restauratie van de kathedraal startte in 1985. De buitengevels van het monumentale gebouw werden in verschillende fasen gereinigd en waar nodig hersteld. Nu wordt gestart met de binnenkant. Ook de schilderijen worden grondig gerestaureerd.