Direct naar artikelinhoud
TreinverkeerUpdate

Treinverkeer in en rond Brussel ook morgen zwaar verstoord: hier ondervindt u de ergste hinder

Een trein staat stil in Brussel Noord door door de problemen tussen de stations Brussel Noord en Brussel Zuid.Beeld BELGA

Treinreizigers moeten ook woensdag rekening houden met verstoord treinverkeer, als gevolg van de brand vanmorgen in een seinhuis in Brussel-Noord. Al minstens tijdens de ochtendspits zullen er minder treinen rijden, bevestigt de NMBS. 

De beperkte dienstregeling is gelijkaardig aan diegene die sinds dinsdagnamiddag geldt. Zo worden alle P-treinen (piekuurtreinen) afgeschaft, en ook de S4-treinen (Brussel-Luxemburg - Jette - Aalst) en ook de S10-treinen (Brussel-Zuid -Dendermonde) rijden niet. Ook op de andere S-lijnen zijn er wijzigingen, en enkele IC-treinen richting Brussels Airport rijden niet verder dan Brussel-Noord. Tussen Antwerpen en Brussel rijden er maar twee in plaats van vier IC-treinen per uur. De beperkte dienstregeling geldt minstens woensdagochtend, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. 

Een overzicht

Alle P-treinen richting Brussel zijn afgeschaft. Dat betekent dat ook ‘s avonds een aantal van die treinen (vanuit Brussel dan) mogelijk niet zal rijden.

De S4-treinen Brussel-Luxemburg - Jette - Aalst rijden niet.

De S10-treinen Brussel-Zuid - Dendermonde rijden niet.

Van de S1-treinen (Nijvel-Antwerpen) rijdt maar de helft. Vanuit Nijvel worden ze bovendien beperkt tot Brussel-Zuid en vanuit Antwerpen-Centraal tot Schaarbeek.

Ook van de S2-treinen (tussen ‘s-Gravenbrakel en Leuven) wordt de helft geschrapt. De treinen worden vanuit Leuven beperkt tot Schaarbeek en vanuit ‘s-Gravenbrakel tot Brussel-Zuid.

De S6-treinen Aalst-Schaarbeek worden beperkt tot Halle (en rijden dus niet verder naar Schaarbeek).

De S8-treinen tussen Louvain-la-Neuve en Brussel-Zuid worden vanaf Brussel-Schuman omgeleid naar Schaarbeek.

De IC-treinen Brussel-Zuid - Antwerpen-Centraal zijn afgeschaft. Reizigers kunnen gebruikmaken van de IC-treinen tussen Charleroi en Antwerpen-Noorderdokken of Essen. Deze treinen zullen bijkomend stoppen in Vilvoorde, Mechelen-Nekkerspoel, Mortsel-Oude-God en Schaarbeek.

Ook de IC-trein Binche-Turnhout zal onderweg halthouden in Schaarbeek,

De IC-treinen Bergen-Brussels Airport Zaventem en Doornik-Brussels Airport Zaventem worden beperkt tot Brussel-Noord. De andere treinen van en naar Brussels-Airport-Zaventem rijden zoals normaal.

Vanmorgen zorgde de brand al voor zware hinder. Het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid was in volle ochtendspits anderhalf uur onderbroken in beide richtingen. Sommige treinen werden omgeleid via het oostelijke en het westelijke ringspoor, andere werden gewoon afgeschaft. Pendelaars kregen de raad om zoveel mogelijk tram, bus en metro te nemen. Op vertoon van je NMBS-vervoersbewijs mocht je gratis de bus, tram of metro van de MIVB gebruiken om binnen Brussel te reizen tot je bestemming.

Nog altijd zware hinder

Intussen zijn alle twaalf sporen in Brussel-Noord opnieuw in dienst. Ook de zes sporen op de Noord-Zuidverbinding kunnen weer gebruikt worden, meldt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel. Maar het treinverkeer naar en rond Brussel blijft wel zwaar verstoord. Reizigers moeten dus nog steeds rekening houden met forse vertragingen of afschaffingen.

Zo mag de Noord-Zuidverbinding dan wel opnieuw in gebruik zijn, tussen Brussel-Noord en Schaarbeek gelden technische beperkingen en kunnen drie sporen niet gebruikt worden. “Als gevolg van de brand is daar een technisch probleem met de bovenleiding, en zijn lokale versporingen mogelijk”, aldus Petit. Ook tussen Brussel-Noord en Schuman kan één spoor niet gebruikt worden. 

De IC-treinen tussen Genk-Blankenberge, Oostende-Eupen en Kortrijk-Welkenraedt worden omgeleid via het oostelijk en westelijk ringspoor, om treinverkeer zoveel mogelijk te ontlasten, zo laat NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman weten. Die treinen stoppen uitzonderlijk in Schaarbeek en/of Bockstael en Brussel-West. Daar kunnen reizigers overstappen op ander openbaar vervoer. In bepaalde stations, zoals in dat van Gent-Sint-Pieters, worden treinen richting Brussel vooralsnog opgehouden.

De impact op de dienstregeling vindt u op de site van de NMBS: https://www.belgiantrain.be/nl/news/fire-brussels-north-15-05

Nog altijd zware hinder
Beeld BELGA