De Amerikanen dreigen met wederkerige beperkingen op de toegang van Europese bedrijven tot de Amerikaanse markt.
Volledig scherm
De Amerikanen dreigen met wederkerige beperkingen op de toegang van Europese bedrijven tot de Amerikaanse markt. © EPA

VS eisen toegang tot nieuwe Europese defensieprojecten

BuitenlandDe Verenigde Staten eisen dat de Europese Unie haar plannen voor de uitbouw van een defensie-unie herziet. In een brief aan de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Federica Mogherini klaagt het ministerie van Defensie in Washington aan dat Amerikaanse ondernemingen onvoldoende of zelfs helemaal niet zouden kunnen deelnemen aan nieuwe bewapeningsprojecten.

17 reacties

  • Gerry Cle

    5 jaar geleden
    Mogherini heeft gelijk. De EU spendeert 81% van zijn totale defensiebudget aan producten uit de VS terwijl de VS amper EU producten koopt. Ook heeft de EU geen 'buy European act' terwijl de VS wel een 'buy American act' heeft.
  • Daan Roos

    5 jaar geleden
    Mike, denk je echt dat de VS een sterk en rijk Europa zouden toelaten?
  • Ruddy Dooms

    5 jaar geleden
    De Chinezen mogen ook niet mee doen.
  • Gunter Verleyen

    5 jaar geleden
    Trump is bang dat zijn vriendjes (wapenfabrikanten) minder gaan verdienen...met zijn eis minsten 2% van het BNP voor defensie dacht hij eerst aan de amerikaanse wapenproducenten en nu loopt die het mis, tijd voor buy European Act
  • David Lievens

    5 jaar geleden
    pieter De Potter, neen, dat snapt Trump niet. Hij denkt dat de VS in alles top is en er nergens anders iets geproduceerd kan worden. Feit is dat hun know-how heel hard afhangt van het buitenland.