Direct naar artikelinhoud
WetenschapLichaam

‘Melkklieren vrouw zien eruit als bloemblaadjes’ - Klopt dit wel?

Een niet zo beste weergave van melkklieren in vrouwenborsten zoals die de afgelopen tijd rondging op social media.

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de melkklieren van een vrouw zien er uit als bloemblaadjes.

Van wie komt de claim?

Van “prachtig” tot “ik wil geen borsten meer”. De reacties liepen behoorlijk uiteen op een plaatje van de anatomie van vrouwelijke melkklieren en tepels dat onlangs viraal ging. De afbeelding moet voorstellen wat overblijft als huid, bindweefsel en vet van de borsten zijn verwijderd. Een enkel bericht over het plaatje werd al meer dan 140.000 keer geliket op Twitter.

Het plaatje, waarop melkklieren op bloemblaadjes lijken, is afkomstig van de app Anatomy & Physiology - anatomy of human body parts. Talloze media namen het bericht over. Vooral damesbladen. Kek Mama kopt: “Wauw: zo zien de melkklieren van de vrouw eruit.” Libelle heeft het over een “realistische tekening van de binnenkant van een vrouwentorso”. 

Klopt het?

We leggen de afbeelding voor aan enkele experts. “Dit is natuurlijk een puur schematische tekening van de borst, zonder al het vet en bindweefsel”, zegt borstkankerchirurg Hester Oldenburg van het Antoni van Leeuwenhoek kankerinstituut. “Als je werkelijk een borst opensnijdt zie je een vette gelig-witte massa waarin klieren, vetweefsel en bindweefsel door elkaar lopen, zonder dat die goed van elkaar te onderscheiden zijn. Maar de borst is inderdaad wel opgebouwd uit segmentale melkklieren (lobuli), die zijn verbonden via melkgangen (ductuli) die allemaal uiteindelijk bij elkaar komen in de tepel. Puur symmetrisch is dat natuurlijk niet, zoals niets in de natuur helemaal symmetrisch is.”

Hoogleraar anatomie Gert-Jan Kleinrensink van het Erasmus MC reageert een stuk sceptischer. “Het lijkt wel of ze twee anemonen op een man hebben geplakt. Moet je de massa zien van de borstspieren, de musculi pectoralis major.”

Het grote aantal melkgangen in de borsten is volgens hem ook onjuist. Op het plaatje zien we uit elke melkklier een of twee melkbuisjes komen die naar de tepel leiden. “In werkelijkheid zijn meerdere melkklieren als kleine trossen verbonden aan een melkbuis. Een vrouwenborst heeft daardoor een tiental melkklierbuisjes, en niet veertig zoals afgebeeld.”

Dat laatste blijkt uit een veel geciteerde Australische studie uit 2005 in het Journal of Anatomy waarbij borsten nauwkeurig in kaart zijn gebracht met echografie. Chirurg-oncoloog Sanne Engelen van het UMC Maastricht zegt ook dat het aantal melkbuizen onjuist is weergegeven. “En in de praktijk verschillen de melkklieren behoorlijk van elkaar qua vorm en grootte.”

Over de borstspieren verbaast Engelen zich daarentegen niet. “De pectoralis major kan ook bij vrouwen stevig zijn. Het beeld komt overeen met wat ik bij sommige jonge, goed getrainde vrouwen zie.”

Conclusie:

Het idee van zo’n corsage van vlees en bloed is wel leuk, maar in werkelijkheid zien borsten er vanbinnen meestal niet uit als bloemen.

Een meer realistische weergave van de melkklieren in een vrouwenborst, gebaseerd op onderzoek van University of Western Autralia.Beeld Donna Geddes, University of Western Autralia