Direct naar artikelinhoud
Politiek

Bart De Wever (N-VA): langer leven is langer werken

‘Als de levensverwachting nog stijgt, moeten we een systeem introduceren waarbij mensen telkens een maand langer moeten werken.’Beeld Photo News

“Als de levensverwachting stijgt, zal ook de wettelijke pensioenleeftijd naar omhoog moeten gaan.” In een debat in Terzake (Canvas) met zijn sp.a-collega John Crombez erkende N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de wettelijke pensioenleeftijd op 67 voor zijn partij geen eindpunt is.

De regering-Michel besliste om de wettelijke pensioenleeftijd tegen 2030 op te trekken naar 67 jaar. Op die maatregel kwam destijds kritiek omdat alle regeringspartijen in de aanloop naar de vorige verkiezingen een verhoging hadden uitgesloten. Nu blijkt dat N-VA die leeftijdsgrens nog verder wil optrekken.

Dat staat te lezen in het N-VA-verkiezingsprogramma. Op pagina 40 staat letterlijk: “Demografische projecties tonen aan dat de levensverwachting in België tegen 2070 nog verder zal stijgen. Een cruciale voorwaarde om de betaalbaarheid van onze pensioenen te behouden, en zo de solidariteit met de jonge generaties te vrijwaren, is dat de wettelijke pensioenleeftijd die levensverwachting volgt.”

Het was sp.a-voorzitter John Crombez die het N-VA-standpunt opduikelde in Terzake. Crombezs partij pleit er net voor om de pensioenleeftijd opnieuw te verlagen en uit te gaan van een loopbaan van 42 jaar voor een volwaardig wettelijk pensioen.

Deens systeem

Bart De Wever noemt dat onhaalbaar en pleit voor een systeem waarbij de wettelijke pensioenleeftijd met een maand zou stijgen als de levensverwachting toeneemt. Op die manier worden grote schokken vermeden. “Dat is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden.” De N-VA kiest daarmee voor het Deense notioneel systeem, waarbij de pensioenleeftijd mee opschuift met de stijgende levensverwachting. De N-VA verwacht niet dat de pensioenleeftijd de volgende jaren al verhoogd moet worden. “De maatregelen die werden genomen volstaan. De effectieve pensioenleeftijd zal evolueren naar 63/64 jaar tegen 2030 en daarmee komen in het Europese peloton”, luidt het in een verduidelijking.

De voorstellen van de socialisten om de pensioenen te hervormen: een minimumpensioen van 1.500 euro na een loopbaan van 42 jaar doet De Wever af als ‘populisme’. “Men doet hier precies of priester Daens loopt door de straten en de kinderen vallen dood van de honger. Dat is een Vlaanderen dat ik niet ken”, zegt hij. “We moeten gigantische gaten opstoppen. “We kunnen natuurlijk zoals mijnheer Daerden (ex-PS-minister van Pensioenen, LID) een groenboek en een witboek voorleggen, maar de tekorten zijn daarmee niet weggewerkt.”

‘Niet met CD&V’

De plannen van N-VA wekken beroering in de campagne. Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke kan er geen sprake zijn van een verdere verhoging. “We moeten met zijn allen wat langer werken, om de pensioenen betaalbaar te houden. De hervorming die we hebben afgesproken, voeren we uit. Maar van een verdere verhoging is geen sprake met CD&V. Laat dat heel duidelijk zijn!”, aldus Beke op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Het debat over de verhoogde pensioenleeftijd is controversieel. Onder experts is er ruime eensgezindheid dat de Belg gemiddeld langer aan de slag moet blijven. Over de vraag of ook de wettelijke pensioenleeftijd nog verder verhoogd moet worden, is minder consensus.

Daarbij komt: uitspraken daarover maken een politicus niet per se populair. “Als er één maatregel is die moeilijk ligt, dan is het wel de verhoging van de pensioenleeftijd”, zegt politicoloog Dave Sinardet. “Andere partijen pleiten er zelfs voor om die weer naar 65 te verlagen. Terwijl de algemene verwachting is dat de levensverwachting gaat stijgen. Als de N-VA daar een verhoging van de pensioenleeftijd aan koppelt, is dat dus voor hen een reëel scenario.”

Met de pensioenkwestie lijkt de verkiezingscampagne stilaan onder stoom te komen. De voorbije dagen kwam ook Groen al in verlegenheid door de politieke concurrentie. De groenen krijgen maar moeizaam uitgelegd dat hun gewenste vermogensbelasting zich niet ook richt op wijnkelders en bibliotheken, hoewel ze dat zelf in de toelichting bij een ouder wetsvoorstel zelf wel suggereerden.