Chaos op het spoor maar ambtenaren kregen sms om thuis te werken

© belga

Een brand in de buurt van het Brusselse noordstation verstoorde het treinverkeer in heel het land. Een algemeen thuiswerkalarm zit er voorlopig niet in.

Koen Baumers

Eén brandje bij het Brusselse Noordstation, vermoedelijk veroorzaakt door een dakloze die zich wilde warmen, met één beschadigde seinkast tot gevolg. Dat volstond om gisteren tienduizenden treinreizigers te doen stranden. De verbinding tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid was ’s ochtends een tijdlang afgesloten. En dat is de hartslagader van het Belgische treinverkeer, waar een derde van alle treinen langs moet.

Veel pendelaars waren totaal verrast. Maar voor de ambtenaren van de FOD Sociale Zekerheid was dat niet het geval. Die kregen ’s ochtends vroeg al een sms met de raad om thuis te werken. En met succes: van de vierhonderd mensen die hun gsm-nummer met de werkgever hadden gedeeld, waren er 270 die telewerkten. 30 procent meer dan anders. ‘Het is de eerste keer dat we dat sms-systeem gebruiken’, zegt woordvoerster Evelien De Vos. ‘Door de algemene hinder wilden we thuiswerken aanmoedigen. En dat is gelukt.’

Zelf afspreken

Misschien was er nog meer ellende voorkomen als iedereen zo’n sms had gekregen. Of als er een soort van thuiswerkalarm was afgekondigd. Maar minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die een wet invoerde om thuiswerken te stimuleren, ziet het als een afspraak tussen werkgever en werknemer. ‘In gevallen als deze is thuiswerken een goede zaak voor beide partijen: de werkgever ziet dat het werk wordt gedaan, de werknemer verliest geen tijd onderweg. Maar het is niet de overheid die dat moet beslissen, het zijn de werkgever en werknemer die onderling overeen moeten komen. Wij hebben die mogelijkheid gecreëerd. Het kan alleen maar tot tevredenheid stemmen dat het in dit geval goed gebruikt werd.’

Ook vandaag hinder

Ook in veel privébedrijven in het Brusselse namen leidinggevenden al snel de beslissing dat iedereen van thuis uit kon werken. Veel Vlaamse ambtenaren deden dat ook, waardoor het in die gebouwen erg rustig was. ‘Plaats- en tijdsonafhankelijk werken is hier al zo ingeburgerd dat veel mensen individueel beslist hebben om terug te keren’, zegt Mieke De Meester van het Agentschap Overheidspersoneel.

Wie kan, werkt misschien het best ook vandaag van thuis uit. Het treinverkeer rond Brussel zal nog zware hinder ondervinden. Vooral de piektreinen richting Brussel worden getroffen, maar ook andere treinen kunnen geschrapt worden. Meer informatie vindt u via deze link naar de website van de NMBS.