Luxemburgs bedrijf kondigt investering in vier grote gascentrales aan

De elektriciteitscentrale van Langerlo.© Raymond Lemmens

Het Luxemburgse bedrijf BTK, de toekomstige eigenaar van de oude elektriciteitscentrales in Vilvoorde en Langerlo, wil vier grote gascentrales bouwen in België om de sluiting van de kerncentrales op te vangen. Het bedrijf wil de CO2-uitstoot opvangen via CCS.

Wim Winckelmans

De Luxemburgse investeerder BTK wil al in 2022, voor de sluiting van de eerste kerncentrale, klaar zijn met de bouw van een eerste gascentrale in Vilvoorde. De oude centrale die daar staat, wordt daarna afgebroken en vervangen door een nieuwe. Ook in Langerlo zijn twee nieuwe gascentrales gepland.

Het gaat om grote centrales van elk 870 megawatt. Daarmee plant het bedrijf voldoende capaciteit om de sluiting van de kerncentrales bijna volledig op te vangen. Volgens netbeheerder Elia is daar 3.600 megawatt voor nodig, de vier nieuwe centrales zijn goed voor 3.480 megawatt. Na sluiting van de oude gascentrale in Vilvoorde, goed voor 400 megawatt, neemt de elektriciteitscapaciteit dus met 3.080 megawatt toe.

'Twintig jaar stabiliteit in dit land'

‘Met deze investering van 2,5 miljard euro willen wij een speler worden die in dit land voor twintig jaar stabiliteit voorziet in de energievoorziening’, zegt BTK-topman Marc Segers. ‘We willen de investeerders in hernieuwbare energie zo ook de kans te geven om dat te doen.’

Segers zegt dat zijn bedrijf een zakenplan heeft opgesteld zonder rekening te houden met het CRM-mechanisme, het steunmechanisme dat de federale overheid heeft uitgewerkt om investeerders aan te trekken om nieuwe elektriciteitscapaciteit te bouwen. ‘Maar dat is uiteraard welkom.’

BTK zegt goede banden te hebben met gasleveranciers in Qatar, die een stabiele gaslevering kunnen garanderen. Het bedrijf zegt ook een scenario berekend te hebben voor het geval België toch beslist om twee kerncentrales open te houden.

De gascentrales moeten een efficiëntie van 63 procent krijgen. In de investering is ook een mechanisme gepland dat de CO2-uitstoot van de nieuwe gascentrales opvangt, het zogenaamde carbon capture storage (CCS). Het opgevangen gas kan worden omgezet in methanol en per schip verscheept worden naar Qatar.