Europees voetbal staat voor moment van de waarheid

Het Europees voetbal staat voor het moment van de waarheid. Dat amper een week na de spectaculaire halve finales in de Champions League, die het kampioenenbal opnieuw zuurstof gaf. Maar twee extra-sportieve gebeurtenissen liggen nu aan de basis van wat een baanbrekend moment in de Europese voetbalgeschiedenis kan worden.

De voorbije dagen volgen de berichten zich op als zou de Champions League worden hervormd. De New York Times kreeg inzage in die plannen. De huidige formule zou daarbij worden ingeruild voor een competitie met 32 teams. Maar 28 daarvan zouden rechtstreeks geplaatst zijn.

De Champions League wordt dan een establishment-competitie, gedomineerd door een beperkte elite van teams. Dat de kloof tussen de voetbaltop en de kleinere teams enkel zal worden uitgediept lijkt onvermijdelijk. Een team als Ajax, dat dit jaar de competitie opfleurde met een magische reeks uitoverwinningen, kan zich in dit systeem moeilijk plaatsen.

Europees voetbal en de Football Leaks

Dan is er het onderzoek naar Manchester City, een uitloper van de zogenaamde Football Leaks. Dat is een website die de voorbije 4 jaar een reeks schandalen in de voetbalwereld aan het licht bracht. Verschillende media maakten daarbij gewag van ‘de belangrijkste lekken in de geschiedenis van de sport’. Grote namen als Cristiano Ronaldo, José Mourinho, Neymar, maar ook James Rodriguez, Sergio Ramos en Paul Pogba kwamen in opspraak. Maandag viel in de voetbalwereld nog een bom. Kersvers Engels landskampioen Manchester City zou een jaar lang van deelname aan de Champions League worden uitgesloten.

Insiders beseffen dat het hier niet zomaar over een formaat en regels gaat. Beide dossiers zijn rechtstreeks gelinkt aan de machtsstrijd om de controle over het voetbal. De twee hoofdrolspelers daarin zijn de Europese voetbalvereniging UEFA enerzijds en de extravagante vaak door miljardairs gesponsorde superclubs anderzijds.

Maar beide dossiers gaan vooral over macht. Wie is de echte baas, wiens belangen verdedigt men en wie profiteert?

Meer