Gatz wil Brusselse minister voor Meertaligheid

Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) © BART DEWAELE

‘Alle ketjes moeten drietalig zijn op hun 18de: Nederlands, Frans en Engels.’ Die ambitieuze doelstelling schuift Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) naar voren. Hij wil in de volgende Brusselse regering een minister voor Meertaligheid.

Marjan Justaert

Hij had een actie gepland nog vóór Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zich tot Vlaanderen richtte om meer leerkrachten Nederlands in de hoofdstad te krijgen, maar het ene sluit bij het andere aan. Vlaams viceminister-president en minister voor Brusselse aangelegenheden Sven Gatz (Open VLD) wil met streetart op 50 locaties in de 19 gemeenten de liefde voor Brussel aanwakkeren. De tekening, die vanzelf verdwijnt, toont een ketje dat zijn liefde verklaart aan Brussel in verschillende talen.

De ludieke actie moet Gatz’ programmapunt in de verf zetten: de liberaal vindt dat de volgende Brusselse regering een minister voor Meertaligheid moet krijgen. Het mag vreemd lijken dat een Vlaams minister zich daarover uitspreekt, maar Gatz duwt de Open VLD-lijst voor het Brussels parlement. Lijsttrekker is uittredend Brussels minister Guy Vanhengel.

Meest meertalige stad ter wereld

In Brussel woedt al enige tijd een geanimeerd debat over meertalig onderwijs. De liberalen zijn notoire voorstanders, ook de rectoren van de VUB en de ULB hebben er al een lans voor gebroken. Uit de jongste taalbarometer van VUB-onderzoeker Rudi Janssens - besteld door Gatz - blijkt dat de kennis van de andere landstaal in het Brussels onderwijs verslechtert. ‘Ik roep elke school uit het Nederlandstalig onderwijs op om een doorgedreven samenwerking met een Franstalige school uit de buurt aan te gaan’, concretiseert Gatz. ‘Want jong geleerd is oud gedaan.’ Het streefdoel moet zijn om alle Brusselse jongeren drietalig te maken tegen dat ze afstuderen in het middelbaar onderwijs. Ze moeten vlot Nederlands, Frans en Engels kunnen spreken.

Maar Gatz kijkt verder dan het onderwijs: hij wil met ‘alle relevante partners’ een turbo zetten op de talenkennis, zodat Brussel de meest meertalige stad ter wereld wordt. ‘Vandaag al is Brussel, na Dubai, de tweede meest kosmopolitische stad ter wereld. In Brussel hebben mensen van over heel de wereld voet aan de grond. Om je in zo’n stad ook thuis te voelen, spreek je best meer dan één taal. Dat is logisch. Want pas wanneer mensen een taal delen, kunnen ze bouwen aan een samenleving, een plek waar mensen het fijn om wonen vinden.’

Minstens even belangrijk is de meerwaarde die meertaligheid creëert op de arbeidsmarkt. ‘Om werk te vinden is elke bijkomende taal een onschatbare troef. Maar evengoed in de sport of de cultuur, in de zorg of op reis. Als Brusselaars moeten we meertaligheid leren zien als de grondstof die onze toekomst verzekert.’