N-VA onder vuur rond schoolkamperen: “Misschien heeft de vrouw van De Wever daar tijd voor, maar een alleenstaande moeder niet”

Liesbeth Homans had het woensdagavond op het kopstukkendebat in De Roma niet onder de markt tijdens de discussie over onderwijs. Haar partij, de N-VA, legde zich binnen de Vlaamse regering dwars tegen een algemene uitrol van het centraal aanmeldingsregister. “Ik snap niet dat je anno 2019 nog kan verdedigen dat ouders moeten kamperen voor de schoolpoort”, zei Caroline Gennez (sp.a) verbolgen en ze was daarin niet alleen.

joro

Het kamperen voor de schoolpoorten is nog niet helemaal verleden tijd. Dat is voor een groot deel te danken aan de N-VA die zich binnen de schoot van de Vlaamse regering verzette tegen het verplicht invoeren van het centraal aanmeldingssysteem. “Ik heb zelf ook twee dagen in een skipak voor de school van mijn kinderen gezeten”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever eerder deze maand om de nadelen van het kamperen te minimaliseren.

Tijdens het kopstukkendebat van Gazet van Antwerpen en ATV, woensdag in De Roma, verdedigde Vlaams minister Liesbeth Homans, tweede plaats na De Wever op de Vlaamse lijst, het partijstandpunt. “Vinden wij kamperen leuk? Nee, maar wij zijn absolute voorstander van vrije schoolkeuze. Het centraal aanmeldingsregister hypothekeert die eerste keuze.”

Homans kreeg vervolgens vijf van de zes lijsttrekkers in het debat over zich heen. “Ik snap niet dat je kan verdedigen dat er in 2019 nog ouders moeten kamperen voor de schoolpoort”, fulmineerde sp.a-lijsttrekster in Antwerpen Caroline Gennez. “Misschien heeft de vrouw van De Wever zijn niet zoveel te doen en kan zij daar gaan zitten, maar heel wat andere mensen hebben niet dat netwerk.”

Gennez kreeg bijval van Open Vld-lijsttrekker Bart Somers. “We hadden het zonet over manieren om mensen uit de armoede te tillen. Maar hoe zou een alleenstaande moeder moeten gaan kamperen als we ze aan het werk willen krijgen?”

Groen-voorzitster Meyrem Almaci ziet in het gewijzigde standpunt van N-VA een zoveelste U-bocht van de partij. “Wij moeten absoluut af van het schoolkamperen.” Zij counterde het vrije keuze-argument van N-VA door te wijzen naar de stad Gent. “96% van de ouders kreeg er via het centraal aanmeldingsregister meteen de voorkeurschool. In Antwerpen moet nu vooral ingezet worden op het wegwerken van de capaciteitsproblemen.”

Ook CD&V-minister Koen Van den Heuvel viel N-VA aan op haar bochtenwerk. “Ik rolde met mijn ogen toen Bart De Wever zijn flipflop hierover inzette. Het is waar dat niet iedereen met dit inschrijvingssysteem zijn eerste schoolkeuze krijgt, maar wie achteraan in de rij staat bij het kamperen kan ook uit de boot vallen.”

Homans kreeg enkel een beetje bijval van Filip Dewinter van Vlaams Belang. “Er wordt voornamelijk gekampeerd voor witte scholen, kwaliteitsscholen. Ik begrijp de bezorgdheid dat ook die scholen concentratiescholen dreigen te worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen