Koning Albert moet DNA afstaan op straffe van dwangsom

Het hof van beroep van Brussel legt koning Albert II een dwangsom van 5.000 euro per dag op.

Het hof van beroep van Brussel heeft beslist, in een arrest dat donderdag werd vrijgegeven, dat koning Albert II zijn DNA moet afstaan om het te vergelijken met dat van Delphine Boël, die erkend wil worden als zijn dochter.

Als hij zich niet aan die beslissing houdt, moet hij een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen.

Het hof volgt daarmee de advocaten van Delphine Boël, die willen dat koning Albert II onmiddellijk een DNA-test ondergaat, zoals het hof van beroep in oktober al had besloten.

Op 25 oktober 2018 oordeelde het Brusselse hof van beroep dat Jacques Boël niet de vader van Delphine Boël is. Ook gaf het hof een deskundige van het Erasmusziekenhuis de opdracht binnen drie maanden een genetische expertise uit te voeren om de verwantschap tussen Delphine en Albert II te bepalen. Maar de koning heeft tot dusver geen DNA-test ondergaan.

De advocaten van Albert II gingen in cassatie tegen de uitspraak van het hof van beroep en stelden dat de DNA-test niet kan worden opgelegd zolang het Hof van Cassatie zich niet heeft uitgesproken.

Volgens de advocaten van Delphine Boël werkt het cassatieberoep niet opschortend voor het DNA-onderzoek. De advocaten van Boël vroegen ook een dwangsom van 5.000 euro per dag dat de koning zich niet aan een genetische test onderwerpt. Het hof ging daar donderdag eveneens in mee.

‘DNA-test verandert niets aan huidige juridische statuut personen’

Een van de advocaten van koning Albert II, meester Alain Berenboom, relativeert het belang van het arrest van het Brusselse hof van beroep. Een DNA-test zal pas nuttig blijken indien er effectief een tweede deel komt in de gerechtelijke procedure. Het Hof van Cassatie moet het ingestelde cassatieberoep nog behandelen en aan het huidige juridische statuut – juridisch is Jacques Böel nog steeds de vader – van de personen verandert er niets, aldus Berenboom.

‘Het arrest van het hof van beroep van donderdag gaat maar over één element’, aldus Berenboom. Het volgt enigszins de redenering van de uitspraak van 25 oktober, toen het hof besliste dat Jacques Boël niet de vader van Delphine Boël is en een deskundige een genetische expertise moet uitvoeren. ‘Het hof bevestigt dus en keert niet terug op haar stappen.’

‘Maar je moet goed begrijpen dat de test op dit moment voor niets dient’, verwijst de raadsheer naar het aangetekende cassatieberoep tegen de uitspraak in oktober. ‘Juist daarom zegt het hof nu dat de resultaten van een DNA-test vertrouwelijk moeten blijven en niet gecommuniceerd zullen worden aan de partijen en het hof, zolang er geen definitieve beslissing ten gronde is.’

Delphine Boël outte zich in 1999 als de onwettige dochter van Albert II en diende in 2013 de vordering in om zich als dochter te laten erkennen door Albert II en eiste dat hij een DNA-test zou afleggen. Dat was mogelijk omdat Albert II sinds zijn aftreden in juli van dat jaar geen immuniteit meer genoot.

Volgens Boël had haar moeder Sybille de Selys Longchamps tussen 1966 en 1984 een relatie met de vorige koning van België.

Partner Content