Migranten vertrokken uit Noordstation, bussen keren vrijdagavond al terug

© BART DEWAELE

De migranten die al maanden verblijven in Brussel-Noord zijn vertrokken. Het Burgerplatform, het Rode Kruis en Samusocial hebben de krachten gebundeld om samen 140 tijdelijke opvangplaatsen vrij te maken. De bussen van De Lijn keren vanaf vrijdagavond terug naar het station.

Yves Delepeleire

De Lijn wil zo snel mogelijk terugkeren naar zijn halte aan Het Noordstation. 'Vanaf vanavond zullen alle bussen die nu halt hielden in de Vooruitgangstraat terug tot aan het Noordstation rijden', bevestigt Roger Kesteloot van De Lijn op Radio 1. 'We zullen onze klanten verwittigen dat ze zeker weten dat ze vanaf maandag de normale bediening opnieuw kunnen verwachten.' Ook de bussen van de MIVB keren terug vanaf zaterdag.

Vorige week besliste De Lijn om niet langer te stoppen aan het Noordstation onder druk van zijn chauffeurs. Dat had te maken met geruchten over ziektes bij de transmigranten in het Noordstation.

Het vertrek

De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (Défi), had zijn politie de opdracht gegeven om de rustplek voor migranten in het Noordstation vrijdagochtend rond 11 uur te ontruimen. Maar de geplande politieactie was niet nodig, de migranten zijn er gisteravond zelf vertrokken.

Vorige week beloofde minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) een structurele oplossing te zoeken. Er was dagenlang discreet overleg tussen De Block, het Brussels Gewest en de gemeente Schaarbeek. Ook ngo’s, zoals het Burgerplatform voor Vluchtelingen, waren bij het overleg betrokken. Zij waren al enkele dagen op de hoogte van de politieactie. Vrijwilligers van het Burgerplatform en de mobiele teams van Samusocial, de opvangorganisatie van het Brussels Gewest, zijn gisteravond naar het station afgezakt om de migranten naar de nachtopvang te leiden. 'We zijn er vannacht om 1 uur vertrokken, en toen was het er leeg', klinkt het bij het Burgerplatform.

Een structurele oplossing is het niet, aldus het Burgerplatform.

'Belangrijke doorbraak'

Vanaf maandag zal personeel van Fedasil naar de daklozenopvang gaan om de migranten te informeren over de mogelijkheid van vrijwillige terugkeer of aanvragen van asiel. De prioriteit gaat naar kwetsbare personen, zoals alleenstaande vrouwen en gezinnen. Wie kiest om asiel te vragen, zal meteen in een opvangcentrum van Fedasil terecht kunnen.

Volgens De Block is die werkwijze niet nieuw. ‘Ze werd al in 2014 onder mijn vorig mandaat als staatssecretaris voor Asiel en Migratie ingevoerd om de problematiek van families met minderjarige kinderen in illegaal verblijf aan te pakken’, zegt ze in een reactie.

De federale politie zal vanaf dit weekend ook duidelijk in het Noordstation aanwezig zijn, om te vermijden dat migranten er terugkeren. ‘Wie naar het Noordstation terugkeert, zal worden opgepakt en opgesloten in een gesloten centrum met oog op terugkeer’, zegt De Block.

‘Ik ben zeer blij met deze belangrijke doorbraak’, aldus nog De Block. ‘We geven het Noordstation nu terug aan de pendelaars en de reizigers. Een treinstation is geen opvangcentrum. De omstandigheden waren niet menselijk, noch voor transmigranten, noch voor de reizigers en mensen die er moesten werken.’

Transmigranten in Brussel-Noord: ‘Ik sterf liever thuis dan hier te vechten om te overleven’

thumbnail: null
thumbnail: null

ReportageVanuit Brussel-Noord, hun groezelige en ongewilde woonplaats, spreiden zich nog steeds elke avond honderden transmigranten uit over Vlaanderen, op zoek naar een beter leven.