Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

Regering bereikt akkoord over herziening grondwetsartikels

Premier Charles Michel.Beeld AFP

De federale regering heeft een akkoord bereikt over lijst van te herziene grondwetsartikels. Het gaat om één titel en negen artikelen. Zo kondigde premier Charles Michel op een persconferentie aan. Eerder bereikte de Kamer al een akkoord, de Senaat beperkte die lijst.

Vermits de regering in lopende zaken is, werd als basis de lijst van 2014 als referentie genomen. Daarbij is ook gewaakt dat er geen risico is op communautaire en institutionele blokkeringen.

De lijst zal nu naar het Belgisch Staatsblad gestuurd worden voor publicatie. Eens dat gebeurd is, zijn Kamer en Senaat van rechtswege ontbonden.

Kamer, Senaat en regering moeten elk de artikelen van de grondwet aanduiden waarvan zij vinden dat die de volgende legislatuur gewijzigd mogen worden. Net voor de paasvakantie keurde de Kamer een lijst met zowat veertig artikelen goed. De lijst die de Senaat goedkeurde, week licht af van de lijst van de Kamer. De regering moest in de feiten finaal de knoop doorhakken. Enkel de artikelen die op de drie lijsten staan – de grootste gemene deler dus – kunnen de volgende legislatuur worden gewijzigd, indien daar een tweederdemeerderheid voor bestaat.