Direct naar artikelinhoud
BrexitUpdate

Labour trekt stekker uit brexitonderhandelingen

Labour-leider Jeremy Corbyn.Beeld REUTERS

De gesprekken over een brexitdeal tussen de Britse premier Theresa May en oppositiepartij Labour zijn afgesprongen. Dat heeft Labour-leider Jeremy Corbyn bekendgemaakt. Beide partijen zijn volgens Corbyn ‘zover gegaan als ze kunnen’, maar zijn ‘er niet in geslaagd belangrijke politieke verschillen te overbruggen’, zo heeft Sky News vrijdag getweet.

Volgens Corbyn kunnen de gesprekken, die al zes weken liepen, niet voortduren vanwege de “grotere zwakte en instabiliteit” van de regering, zo stelt de Britse openbare omroep BBC. 

Twitter bericht wordt geladen...

De Labour-leider omschreef de gesprekken nog als ‘gedetailleerd’ en ‘constructief’, maar zei ook dat “hoewel er sommige gebieden zijn waar een compromis mogelijk was, waren we niet in staat belangrijke beleidsverschillen tussen ons te overbruggen”, zegt Corbyn in een brief aan May.

Premier May ligt de laatste weken steeds meer onder vuur van partijgenoten en ministers, waarna ze donderdag aankondigde een datum voor haar vertrek bekend te maken zodra de brexitdeal begin juni nog eens is gestemd in het parlement. Volgens Corbyn kan hij er daarom niet op vertrouwen dat zelfs áls er een compromis uit de bus komt, dat ook zal worden uitgevoerd door Mays opvolger. 

Lees ook

Lees ook
Beeld REUTERS

Het is officieel: May moet weg, Boris Johnson meldt zich

Bovendien heeft de regering haar standpunten gedurende het overleg amper bijgesteld, zegt de Labour-leider. Er was ‘zeer weinig discussie’ over een hele resem opties die Labour had voorgesteld om de impasse te doorbreken, stelt hij. Zijn partij wil dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit in een douane-unie met het continent blijft, maar daar wil de pro-brexitvleugel binnen de Tory’s absoluut niet van weten. Londen moet zelfstandig handelsakkoorden kunnen sluiten met derde landen, vinden zij.

‘Vooruitgang’

Theresa May zelf reageerde via haar woordvoerder. “We hebben vooruitgang geboekt op sommige vlakken, zoals rechten voor werknemers en milieubescherming, maar het is duidelijk dat we niet tot een volledig akkoord zullen kunnen komen”, zei hij. “Er waren vooral discussies over de verschillende standpunten van beide partijen over douane en een tweede referendum.” May blijft er wel bij dat de Britse regering de brexit moet waarmaken, zegt haar woordvoerder. Ze wil daarvoor opnieuw samenzitten met haar partij en de Noord-Ierse unionisten van DUP om alsnog een doorbraak te forceren. 

 De brexit was aanvankelijk voorzien op 29 maart, maar het Verenigd Koninkrijk moet Europa al twee keer om uitstel vragen omdat het Britse parlement het akkoord over de boedelscheiding met de EU tot drie keer toe verwierp. De brexit is intussen verschoven naar ten laatste 31 oktober. 

‘Vooruitgang’
Beeld AFP