© rr

Bouw nieuwe Maritieme Campus Antwerpen op Blue Gate staat in de steigers

Op het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Blue Gate, ten zuiden van Antwerpen wordt gestart met de bouw van de nieuwe Maritieme Campus Antwerpen (MCA), een zenuwcentrum voor innovatieve projecten rond de brede maritieme industrie. Bedoeling is om op de site verschillende maritieme spelers, overheid en onderwijs samen te brengen op één locatie om antwoorden te vinden op de maritieme uitdagingen van morgen. Dat meldt de rederij Compagnie Maritime Belge (CMB) vrijdag.

De Antwerpse maritieme industrie staat volgens CMB voor verschillende uitdagingen: concurrentie uit het Verre Oosten, verankeren van maritieme knowhow in Europa, scheepsdesigns en operaties aanpassen aan strengere milieuwetgeving, digitalisering, opleiden en aantrekken van talent. “De antwoorden op die uitdagingen zijn innovatie en samenwerking”, zegt Alexander Saverys, CEO van CMB en initiatiefnemer van MCA.

Meer dan 40 partijen steunen de nieuwe campus. Die maritieme spelers slaan de handen in elkaar om samen op één locatie zo veel mogelijk actoren te verzamelen: gevestigde bedrijven uit de scheepvaart en start-ups, rederijen, scheepsmanagers, motorenproducenten, publieke partners en overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, communicatie- en databedrijven, maar ook advocaten, banken en risico-kapitaal. Naast een bedrijvencentrum komen op de nieuwe campus co-working- en co-creatievoorzieningen, labo’s, grote R&D-faciliteiten, ateliers, onderwijsvoorzieningen en ondersteunende diensten.

© Fred Debrock

“De maritieme sector in België speelt mee op het hoogste wereldniveau, maar wordt langs alle kanten belaagd in een wereld waar het maritieme zwaartepunt duidelijk naar het oosten verschuift”, legt Saverys uit. “Om onze unieke positie te verdedigen én verder uit te bouwen, willen we een maritieme campus en community oprichten in Antwerpen. Ons doel is van MCA het kloppend hart van maritiem Europa te maken.”

“De plannen die op tafel liggen, maken van de Maritieme Campus Antwerpen het zenuwcentrum voor innovatieve projecten waar de ruime maritieme sector wel bij zal varen”, voegt Annick De Ridder, Antwerps schepen voor Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Haven, eraan toe. “De band van de Antwerpenaar met het water wordt eens te meer versterkt en de opwaardering van de Blue Gate site zal bovendien een hefboomeffect creëren voor de ruimere omgeving van Hoboken.”

De uitwerking van de campus is intussen van start gegaan. Als de sanering van de site grotendeels achter de rug is, vermoedelijk eind 2020, volgt de bouw van de eerste fase. De nieuwe campus gaat vermoedelijk eind 2022 open.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wonen in stad Antwerpen