© BELGA

Preud’homme: “Club Brugge moet zondag zijn werk doen tegen Antwerp”

Hoe kansen kunnen keren in het voetbal. Vooraf stond Antwerp ijzersterk op de derde plaats, met drie punten voorsprong op Standard, en had de Great Old alles in eigen handen. Standard moest rekenen op een misstap van Bölöni en co. En zo geschiedde. Nu is Antwerp afhankelijk van anderen. En die anderen zijn niet van plan om zondag op de slotspeeldag geschenken uit te delen. “We zullen onze sterkste ploeg opstellen tegen Antwerp en gaan voor de drie punten”, belooft Leko, coach van Club Brugge.

(pego)

Voor de match tegen Gent was het eenvoudig rekenen: met minstens 4 op 6 in de laatste twee wedstrijden was Antwerp áltijd zeker van plaats drie in de stand. Maar toen verloor Antwerp en won Standard, tegen alle prognoses in. Nu moet Antwerp op een misstap van Standard rekenen. Want wanneer Antwerp en Standard het seizoen afsluiten met evenveel punten, moet de Great Old vrede nemen met plek vier. De einduitslag van de reguliere competitie – waarin de ploeg van Bölöni zesde werd – geeft dan immers de doorslag.

Hulp van Genk?

© BELGA

Standard moet naar kampioen Genk. Die laatste is kampioen en wil er in eigen huis ongetwijfeld een galamatch van maken. Maar Standard is klaar om minstens een punt te gaan halen in Genk. “Wij gaan nog vol voor die derde plaats, hé. Zondag willen we ook gewoon winnen op Genk”, is doelpuntenmaker Razvan Marin vastberaden.

Hij weet ook: de kans is groot dat KV Mechelen zijn Europees ticket verliest. Ofwel door een veroordeling in de zaak Propere Handen. Maar zelfs zonder veroordeling kan ook de UEFA ingrijpen en dat ticket niet toekennen, omdat KV Mechelen betrokken is in een onderzoek naar matchfixing. Ofwel kan ook de licentiecommissie van de Voetbalbond ingrijpen en de (al dan niet enkel Europese) licentie van KV alsnog intrekken. En dan is de derde plaats goed voor een rechtstreekse kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League.

“Ik hoop het, want dat betekent dat we het seizoen goed afgesloten zouden hebben”, zegt Marin. “Staf, supporters, ploegmaats: iedereen verdient dit hier.” Hij hoopt op een beetje hulp van Genk. “We hebben hen ook een beetje kampioen gemaakt. Maar we willen zondag geen bloemen om ons te bedanken. De drie punten volstaan.”

Leko: afscheid in schoonheid

Ook zijn coach Michel Preud’homme ziet de derde plaats en het felbegeerde rechtstreekse Europese ticket binnen handbereik. “Niet slecht voor een ploeg die volgens velen op sterven na dood is én waar de ambiance slecht zou zijn, hé. En als Brugge zondag zijn werk doet, blijven we ook derde. Club Brugge moet gewoon winnen van Antwerp.”

© BELGA

“We zullen onze sterkste ploeg opstellen”, stelde Club Brugge-coach Leko zijn collega gerust. “We spelen thuis en we willen onze supporters iets teruggeven. Ze waren fantastisch dit jaar. We willen hen bedanken met ons beste voetbal en de drie punten. Dat verdienen ze.” En ook voor hemzelf zou een laatste zege mooi zijn, benadrukte Leko. “Het kan dat het zondag mijn afscheid wordt. Twee jaar heb ik me hier voor tweehonderd procent gegeven. We speelden fantastische wedstrijden. Ik heb jonge spelers beter gemaakt en ben trots op mijn job. Als het zondag mijn laatste match is, wil ik met een grote smile vertrekken.”