Direct naar artikelinhoud
VoetbalPremier League

Engelse tabloids ontdekken Yves Leterme na aanval Man City: ‘Goat to hell’

Yves Leterme.Beeld BELGA

De Britse pers heeft Yves Leterme ontdekt. De gewezen Belgische premier staat vandaag op de openingspagina van de sportsectie van The Sun onder de titel ‘Goat to hell’. Het gevolg van de frontale aanval van Manchester City op Leterme, die als chef-onderzoeker aan de UEFA het advies gaf om de Engelse kampioen in 2020-2021 te weren uit de Champions League. 

Onderzoek door de financiële controlecommissie van de Europese voetbalbond heeft voldoende bewijs voor gesjoemel met de cijfers opgeleverd om de zaak door te sturen naar de tuchtcommissie. Die zal de komende maanden oordelen over een mogelijke sanctie voor de inbreuken van de club tegen de Financial Fair Play van de UEFA. Mogelijk wordt Manchester City zelfs een seizoen uit de Champions League geweerd.

De club wil alle rechtsmiddelen aanwenden om dat te voorkomen. Amper enkele minuten na de aankondiging van de UEFA sloeg ze al terug met een fors statement.

Lees ook: Felle kritiek op nieuwe job Yves Leterme bij Chinees bedrijf: ‘Schraapzucht een staatsman onwaardig’

Twitter bericht wordt geladen...

“Man City is ontgoocheld, maar spijtig genoeg niet verbaasd door de plotse doorverwijzing op advies van CFCB-hoofdonderzoeker Yves Leterme”, luidt het. “De lekken naar de media de voorbije weken zijn typerend voor het onderzoek dat werd gecoördineerd door meneer Leterme. [...] De beslissing bevat fouten, misinterpretaties en verwarringen die vooral voortvloeien uit een fundamenteel gebrek aan dossierkennis. Een significant aantal zaken die City heeft aangestipt blijven onopgelost. De club vindt het hele proces onbevredigend, gelimiteerd en vijandig.”

Tabloid The Sun reageerde met een ludieke sportpagina, waarop notoir geitenliefhebber Leterme afgebeeld staat onder de titel ‘Goat to hell’. De oud-premier kan de grap schijnbaar smaken en postte de pagina op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

De club waar Vincent Kompany en Kevin De Bruyne actief zijn, kwam in november in het oog van de storm te staan toen Football Leaks een aantal interne mails doorspeelde aan Der Spiegel. Op basis van die mails beschreef het Duitse weekblad in vier afleveringen tot in de puntjes hoe City sinds de overname in 2008 door een staatsconsortium uit Abu Dhabi een loopje nam met de regels en hoe de club bewust de voetbalautoriteiten misleidde. Ook de rechtstreekse links met het autoritaire regime in Abu Dhabi, altijd ontkend door de pr-cel, werden blootgelegd. 

De club van Kevin De Bruyne werd dit jaar Engels kampioen.Beeld Photo News