Direct naar artikelinhoud
DM ZAPT

Zijn narcistische monstertjes verantwoordelijk voor de ‘Temptation Island’-farce?

In dit ‘Temptation Island’-seizoen kon Laura enkel gapen en spa rood drinken.Beeld VIJF

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag schrijft Fernand Van Damme over Temptation Island.

De finale van Temptation Island komt geen moment te vroeg. Terwijl half hoogopgeleid Vlaanderen vorig seizoen nog kon ‘genieten’ van Deborah Leemans’ ultieme breakdown, moest ze het deze keer stellen met ene Laura, die enkel kon gapen en spa rood drinken. Neen, het elfde seizoen zal de annalen niet ingaan met een record aan vibrerende lakens in primetime.

Instagram-generatie

Presentator Annelien Coorevits denkt de reden van die mislukking te kennen: “Ik heb het gevoel dat bepaalde koppels zich niet hebben ingeschreven om hun relatie te testen, maar om bekend te worden.”

“Er bestaat zoiets als een Instagram-generatie”, zegt ze in Humo. “Er is een hele groep jongeren die zo gefocust zijn op sociale media, en daarom zodanig bezig zijn met zichzelf, dat ze niet meer in staat zijn tot een goed gesprek.”

Ik vind Coorevits een zalige madam, maar heb wel mijn bedenkingen bij die gemakkelijke uitleg. Dat intussen klassieke riedeltje van: deze generatie is er een van luie narcisten die met hun gsm vergroeid zijn en op de meest inhoudsloze manier faam willen verwerven.

“We hebben onze kinderen iets te narcistisch gemaakt”, zei onderwijspsycholoog Wim Van Den Broeck vorige maand nog in De Morgen. In 2018 oordeelde kinderpsychiater Mark Van Bellinghen: “We creëren massaal narcistische persoonlijkheden. Kinderen met een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, die onbewust denken dat ze meer mogen of kunnen dan anderen.”

Lees ook:

Wat dit seizoen van ‘Temptation Island’ zo slecht maakte? De kandidaten trappen er niet meer in.

Zelf schuld

Met de regelmaat van de klok wordt er beweerd dat jongeren narcistische monstertjes worden. En opvallend: jongeren lijken met dat beeld in te stemmen. Volwassenen tussen 18 en 25 geloven dat zij de meest narcistische levende generatie zijn, zo schrijft The New York Times over nieuw Amerikaans onderzoek dat deze week gepubliceerd is.

Maar het is niet omdat ze dat geloven dat het ook klopt, zegt hoofdonderzoeker Josh Grubbs aan de Times. Jonge millennials laten zich misschien leiden door het beeld dat opgezet wordt door nieuwsmedia, en waarvan academici zelf ook de schuld dragen. Nieuwsmedia berichten niet over de nuance, zegt Grubbs: verder onderzoek suggereert dat de claims misschien wat overdreven zijn.

Aristoteles

Het lijkt een nieuw fenomeen, maar misschien is het idee van narcistische jongeren van alle tijden. Aristoteles schreef tenslotte al in in de 4de eeuw voor Christus dat “de jeugd alles denkt te weten”.

Misschien heeft het castingteam de malchance gehad om er dit jaar inderdaad de meest narcistische kandidaten uit te halen, of misschien moeten ze onder ogen zien dat narcistische mensen van alle tijden zijn en dat de Temptation-farce van dit jaar exclusief op hen afschuiven wat gemakkelijk is.

Aristoteles
Beeld Vijf