Direct naar artikelinhoud
Maldegem

Asbest aangetroffen in omgeving van school: omgeving blijft minstens een week afgesloten

Beeld ter illustratie.Beeld Lukas

In het Oost-Vlaamse Maldegem blijft de site rond de sporthal in deelgemeente Kleit minstens een week afgesloten, nadat uit laboanalyse bleek dat er asbestpartikels aanwezig zijn. Ook de nabijgelegen school en kinderopvang zijn dicht.

Een aannemer die herstellingswerken uitvoerde aan het dak van de sporthal, zou in de fout gegaan zijn bij het verwijderen van asbestplaten. Op videobeelden van de werken is te zien hoe arbeiders een plaat, mogelijk uit asbest, hadden gebroken.

Het gemeentebestuur had de onmiddellijke omgeving van de sporthal afgesloten. Het dak werd met een zeil bedekt om verdere verspreiding te voorkomen. De burgemeester heeft vrijdagmorgen stalen laten afnemen buiten de huidige perimeter, om ook daar de eventuele aanwezigheid van asbest te detecteren. 

De eerste resultaten zijn gunstig. Van de 27 afgenomen tests zijn er vrijdagavond al 16 gecontroleerd, en daarbij werd geen asbest gevonden. Ook de luchtmetingen in de omgeving waren goed, zegt burgemeester Bart Van Hulle van Maldegem. De veiligheidszone rond de sporthal moet dus niet uitgebreid moet worden.

School

Ook de school De Kleiheuvel, de kinderopvang Ukkie-Pukkie, de sporthal en de cafetaria De Berken, de speeltuin en de speelruimte zijn niet bereikbaar. “Donderdagavond heeft de school De Kleiheuvel aan de ouders de keuze gelaten om hun kinderen thuis te laten blijven of toch naar school te laten komen. Uiteindelijk meldden 86 kinderen zich aan in het onthaalpunt in de kerk. Negen kinderen van kinderopvang Ukkie-Pukkie Kleit kunnen vandaag terecht in de andere afdelingen in Maldegem en Adegem. Voor de andere kinderen van Ukkie-Pukkie Kleit konden de ouders zelf opvang voorzien.”

De gemeente overlegt met de school en de coördinator van de kinderopvang om ook voor volgende week een alternatieve locatie voor de kinderen te voorzien.

Ook de verkiezingen op 26 mei kunnen niet doorgaan in De Berken. Een alternatieve locatie wordt zo snel als mogelijk meegedeeld, meldt de gemeente.