Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Nieuwe peiling: Vlaams Belang klimt naar 15 procent

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld Bas Bogaerts

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou Vlaams Belang fors klimmen in vergelijking met de verkiezingen van 2014. Dat blijkt uit een peiling van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir

Foutenmarge

De peiling is afgenomen bij 2.522 respondenten, waaronder 1.003 Vlamingen. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent voor Vlaanderen. Dat betekent dat elk partijresultaat in werkelijkheid 3,1 procent hoger of lager kan uitvallen dan de peiling aangeeft.

Vlaams Belang verloor zwaar bij de verkiezingen van 2014 en viel terug op amper 5,8 procent, goed voor drie Kamerleden. Nu klokt de partij van Tom Van Grieken af op net geen 15 procent.

N-VA verliest ook ten opzichte van de verkiezingen in 2014, meer dan vier procentpunten, maar blijft wel uitgesproken de grootste partij. Met een resultaat van 28,1 procent laat de partij CD&V, dat 17,1 procent haalt, ver achter zich.

Ook Groen scoort beduidend hoger dan bij de vorige verkiezingen (12,1 procent tegenover 8,6 procent in 2014). Open Vld verliest dan weer in vergelijking met de vorige verkiezingen. De liberalen hebben nu meer dan vier procentpunt minder (11,2 procent tegenover 15,5 procent in 2014). De partij is daarmee de vijfde partij van Vlaanderen, op de hielen gezeten door sp.a die min of meer stabiel blijft en op 11 procent peilt. Het verlies van de socialisten en CD&V valt binnen de foutenmarge.

PVDA blijft ongeveer stabiel en bengelt nog altijd rond de kiesdrempel.