Peiling: Vlaams Belang heeft de wind in de zeilen

Tom Van Grieken © Belga
Walter Pauli

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou de N-VA veruit de grootste partij blijven en zouden bijna alle andere partijen – gezien de foutenmarge – in een bandbreedte tussen 17 procent (CD&V) en 11 procent (SP.A) zitten. De PVDA blijft flirten met de kiesdrempel. Dat blijkt uit een peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, Le Soir en RTL Info.

Er zijn twee manieren om een peiling te lezen: je kunt ze vergelijken met de vorige verkiezingen of met de vorige peilingen. De beoordeling van winnaars of verliezers kan sterk verschillen.

N-VA

Neem de N-VA. Vergeleken met de vorige verkiezing laat die partij nog altijd een verlies van meer dan 4 procentpunten optekenen, maar vergeleken met de vorige peilingen kruipt de partij van Bart De Wever weer naar de 30 procent. Met 28,1 procent behaalt N-VA de beste score in een peiling in dit verkiezingsjaar en blijft ze met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken.

CD&V

De concurrentie, dat is in de eerste plaats de CD&V. Die partij doet het met 17,1 procent ook beter dan in de vorige peilingen en benadert ook opnieuw haar vorige verkiezingsresultaat. De kloof met de N-VA blijft bijzonder groot, maar er is wél weer een zeker verschil met de andere partijen. Bij de twee vorige peilingen was de CD&V een van de vele partijen in het ‘peloton’.

Vlaams Belang

Vlaams Belang mag je nooit afschrijven. De partij klimt tot 14,8 procent en wordt weerom de op twee na grootste. Ze verdriedubbelt bijna haar score vergeleken met de 5,8 procent van de verkiezingen van 2014. Dat betekent dat ze het leeuwenaandeel aantrekt van de stemmen die andere (centrumrechtse? socialistische?) partijen verliezen. Opvallend: samen met Vlaams Belang behalen de N-VA en de CD&V, de twee partijen van het Vlaamse kartel van Yves Leterme (CD&V) dat tussen 2004 en 2008 de leidende kracht was in de verkiezingen, 56,3 procent van de stemmen.

Groen

Groen doet het tegelijk goed en slecht. Goed, want met 12,1 procent van de stemmen zou de partij voor het eerst sinds 1999 de 10 procentgrens overschrijden en de grootste partij aan de linkerzijde worden. Slecht, want dit is veruit haar minste resultaat van de peilingen in 2019. In februari was Groen, voortgestuwd door het enthousiasme van de jonge klimaatbetogers, met 15,8 procent nog de tweede partij in Vlaanderen. Tegenover februari valt ze met 3 procentpunten terug, wat met een foutenmarge van +/-3,1 een zo goed als statistisch relevant gegeven lijkt.

SP.A

Daarmee doet Groen het nog altijd beter dan de SP.A, die op een historisch dieptepunt van 11 procent blijft (toch in de verkiezingen: in eerdere peilingen zakte ze tot onder de 10 procent). Het verschil tussen Groen en de SP.A is relatief klein: de kiezer zal definitief uitmaken wie zich op 26 mei de ‘marktleider op de links’ mag noemen, al begint die markt een verdraaid bescheiden buurtmarktje te worden.

PVDA

De PVDA behaalt in deze peiling 4,7 procent. Dat is onder de kiesdrempel, maar omdat er geen provinciale uitsplitsing is, blijft de kans relatief groot dat de partij in haar sterkste provincie — Antwerpen — wel tot boven de 5 procent zal stijgen en in het Vlaams Parlement en/of de Kamer vertegenwoordigd zal zijn.

Open VLD

Voor de Open VLD, ten slotte, is dit een grauwe peiling: 11,2 procent, dat is even slecht als de SP.A. Vergeleken met de verkiezingen van 2014 zouden de liberalen 4,5 procentpunten achteruitgaan. Het zou meteen hun slechtste score van deze eeuw zijn: in 2003 (na Verhofstadt I) behaalde de partij nog 25,9 procent, in 2007 (na Verhofstadt II) 18,8 procent, in 2010 (toen Alexander De Croo de regering had doen vallen) werd dat 14 procent, in 2014 (na Di Rupo) weer 15,5 procent.

Samengevat laat de nieuwe peiling een puike score zien voor de (extreem)rechtse Vlaams-nationalisten en ook wel een beetje voor de christendemocraten, hoewel CD&V-voorzitter Wouter Beke weet dat 17 procent een all-time-dieptepunt voor zijn partij zou zijn bij Kamerverkiezingen — met 17,6 procent dateert het vorige dieptepunt van de Kamerverkiezingen van 2010. Voor partijen die we gemakshalve kunnen groeperen als Paars-Groen — rode, liberale en groene partijen — is de balans bleek: de SP.A en de Open VLD zitten op een historische bodemkoers, Groen doet het nog altijd historisch goed maar glijdt weer weg in de peilingen, en voor de PVDA blijft het wachten tot zondag 26 mei om zekerheid te krijgen of ook Vlaamse PVDA’ers parlementszetels zullen bezetten, zoals hun partijgenoten van de PTB.

De laatste 3 belangrijke peilingen + de verkiezingsuitslag van 2014

De Grote Peiling (Het Laatste Nieuws, VTM, Le Soir, RTL Info, 17 mei 2019)

N-VA 28,1 procent

CD&V 17,1 procent

Open VLD 11,2 procent

SP.A 11 procent

Groen 12,1 procent

Vlaams Belang 14,8 procent

PVDA 4,7 procent

De Politieke Barometer (De Standaard, VRT, La Libre, RTBF, 24 april 2019)

N-VA 27,9 procent

CD&V 14,7 procent

Open VLD 14,2 procent

SP.A 12,7 procent

Groen 14,6 procent

Vlaams Belang 9,3 procent

PVDA 5,9 procent

De Grote Peiling (Het Laatste Nieuws, VTM, Le Soir, RTL Info, 15 februari 2019)

N-VA 27,4 procent

CD&V 15 procent

Open VLD 12,7 procent

SP.A 11 procent

Groen 15,8 procent

Vlaams Belang 11,1 procent

PVDA 4,9 procent

Uitslag Kamerverkiezingen, 25 mei 2014

N-VA 32,4 procent

CD&V 18,6 procent

Open VLD 15,5 procent

SP.A 14 procent

Groen 8,6 procent

Vlaams Belang 5,8 procent

PVDA 2,8 procent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content