Direct naar artikelinhoud
Geopolitiek

VS bereiken akkoord met Canada en Mexico om staal- en aluminiumheffingen af te schaffen

Canadees premier Justin Trudeau en Amerikaans president Donald Trump.Beeld Getty Images

De Verenigde Staten en Canada schrappen de heffingen op geïmporteerd staal en aluminium. Dat maken beide landen bekend in een gemeenschappelijke verklaring. Ook met Mexico is een akkoord bereikt om de invoerheffingen op te heffen, zo maakte president Trump bekend.

Amerikaans president Donald Trump legde Canada en Mexico bijna een jaar geleden een importheffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium op. Dat deed hij officieel om de nationale veiligheid te waarborgen.

De heffingen zorgden echter voor wrevel vanuit de buurlanden. Canada reageerde met eigen heffingen op Amerikaanse producten. 

“We hebben juist een akkoord bereikt met Canada en Mexico en we zullen onze producten in die landen verkopen zonder invoerheffingen, of hoge invoerheffingen, op te leggen”, zei Trump. De invoerheffingen vormden een groot struikelblok in de onderhandelingen over een nieuwe handelsdeal tussen de drie Noord-Amerikaanse landen, die het vrijhandelsakkoord NAFTA moet vervangen.

Het akkoord met Canada gaat dit weekend nog van kracht. De VS houden de deur wel nog op een kier voor de herinvoering van de maatregelen. Volgens het akkoord gaan beide Noord-Amerikaanse landen er namelijk op toezien dat “staal dat oneerlijk gesubsidieerd is en/of verkocht wordt aan dumpingprijzen” niet geïmporteerd mag worden en dat overscheping van staal gemaakt in derde landen wordt verhinderd. “Indien de import van aluminium- of staalproducten tijdens een periode gewichtig stijgt ten opzichte van de historische handelsvolumes (...) mag het importerende land heffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium opleggen”, klinkt het nog.