Direct naar artikelinhoud
Asbest

Arbeiders stampen en springen in Maldegem op asbest: school en crèche gesloten

Beeld uit het filmpje dat ouders gemaakt hebben.Beeld VTM nieuws

Een school en een crèche in Maldegem zijn gisteren halsoverkop gesloten omdat asbest is vrijgekomen bij werken aan de aanpalende sporthal. Ouders trokken al langer aan de alarmbel, maar er werd pas ingegrepen toen een filmpje opdook waarin arbeiders met asbestplaten gooiden. 

Vanuit de kindercrèche Ukkie-Pukkie in Maldegem filmden ouders hoe twee arbeiders het dak van de sporthal naast de crèche afbraken. Op de beelden is te zien dat ze met asbestplaten gooien en in stukken stampen. Eén arbeider staat zelfs op een asbestplaat te springen.

Het filmpje belandde op het politiecommissariaat, waarop een crisisoverleg werd samenroepen en metingen werden uitgevoerd. Op elf van de veertien gecontroleerde plaatsen werden kankerverwekkende asbestdeeltjes gemeten. Daarop is de afbraak stilgelegd en zijn de school en de crèche gesloten. 

De werken aan de sporthal gingen meer dan een maand geleden, op 3 maart, van start. De vraag is of niet veel eerder ingegrepen moest worden, op een plaats waar elke dag zo’n 200 kinderen verblijven. Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) zegt dat hij wel degelijk controles liet uitvoeren. “Bijna dagelijks. Nooit werden onregelmatigheden vastgesteld. En toen de politie met duidelijke bewijzen kwam aanzetten dat er wel degelijk fouten zijn gebeurd, heb ik meteen ingegrepen.”

Aannemer Luc Himpe, die de werken uitvoerde, geeft toe dat er een menselijke fout gebeurd is. “Door een onderaannemer, maar daar wil ik me niet achter verstoppen. De fout is gemaakt. Mogelijk volgen er sancties en zal ik voor de kosten van de opruiming opdraaien. Maar eerst moet onderzocht worden of ik wel degelijk aansprakelijk ben.”

Intussen is de omgeving afgesloten. Een professionele firma zal de asbest verwijderen, een klus die één tot twee weken kan duren. Zolang blijven de school en de crèche gesloten. 

Dodelijker dan verkeer

De kans dat de kinderen door de gebrekkige afbraak van het asbestdak later gezondheidsproblemen krijgen, is volgens asbestexpert Jan Van Bouwel klein. “Bij asbest geldt: hoe meer je inademt, hoe groter de kans dat je een aandoening krijgt. Bij een eenmalige blootstelling zoals hier wordt die kans een beetje groter, maar loop je geen enorm risico. De vrijgekomen asbestvezels in de lucht verdwijnen snel, maar door de platen te breken kun je wel kleine brokstukken achterlaten. Als daar elke dag kinderen over lopen, blijf je die vezels veel langer verspreiden en krijg je wél een langdurige blootstelling.”

“Na blootstelling aan asbest kan het twintig tot zelfs veertig jaar duren voor die merkbaar zijn”, zegt Van Bouwel. “In ons land wordt het aantal asbestdoden geraamd op zo’n 1.400 per jaar. Daarmee is asbest dodelijker dan het verkeer. Er is dan ook nog veel asbest aanwezig. In Vlaanderen alleen al gaat het nog om bijna 4 ton, verwerkt in bouwmaterialen.”