Direct naar artikelinhoud

1.600 mensen volgen uitvaartplechtigheid Julie Van Espen buiten de kerk

1.600 mensen staan buiten de kerk om afscheid te nemen van Julie Van Espen.Beeld BELGA

In de O.L.V.-ten-Hemel-Opgenomen-kerk in Schilde is zaterdag omstreeks 10 uur de uitvaartplechtigheid van de vermoorde Julie Van Espen (23) van start gegaan. Volgens een schatting van de lokale politie volgen ongeveer 1.600 mensen de dienst op het plein buiten de kerk. In de kerk zelf zijn 700 familieleden, vrienden en kennissen van Julie.

Zaterdag om 9 uur waren al heel wat familie en vrienden aanwezig aan de ingang van de ‘Witte Kerk’ in Schilde. Velen onder hen zijn in het wit gekleed, met een kleurrijke tint. Dit op vraag van de familie van Julie.

Op het plein voor de kerk, waar de dienst via een geluidsinstallatie kan gevolgd worden, daagden volgens de ordediensten ongeveer 1.600 toeschouwers op. Leerlingen van Vita et Pax in Schoten, de vroegere school van Julie, kwamen te voet van de school. Ook leden van KSK ‘s-Gravenwezel, waar Julie een tijdlang voetbalde, zijn in uniform aanwezig. De mensen buiten krijgen de kans om iets in het rouwregister te schrijven. Ze luisteren er naar getuigenissen van de ouders, broer, zus, en vriend van Julie.

Op vraag van de familie zijn journalisten, cameramensen en fotografen niet toegelaten in de kerk. Ook aan politici werd op voorhand gevraagd om niet naar de plechtigheid te komen.

De 23-jarige studente Julie Van Espen verdween op zaterdag 4 mei toen ze met de fiets op weg was naar vriendinnen in Antwerpen. Haar lichaam werd twee dagen later teruggevonden in het Albertkanaal. De 39-jarige Steve B. bekende voor de onderzoeksrechter dat hij Julie vermoordde. Naar aanleiding van de feiten namen op 12 mei 15.000 mensen deel aan een stille mars in Antwerpen, voor slachtoffers van seksueel geweld.

Interview

John Maes, advocaat van de familie van Julie Van Espen: ‘De impact van dit drama doet me denken aan de zaak-Dutroux’.

Interview
Beeld BELGA
Interview
Beeld BELGA
Interview
Beeld BELGA