Direct naar artikelinhoud
Oostenrijk

Gelekte video leidt tot regeringscrisis in Oostenrijk: Duitse conservatieve leider Kramp-Karrenbauer haalt uit naar extreemrechts vicekanselier

De Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache, voorzitter van de populistische FPÖ, spreekt tijdens een persconferentie in Wenen waar hij zich moet verantwoorden voor de gelekte video.Beeld AFP

Annegret Kramp-Karrenbauer, voorzitter van de Duitse christendemocraten (CDU), heeft zaterdag kritiek geuit op extreemrechts, nu in Oostenrijk een schandaal is losgebarsten rond de Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache, voorzitter van de populistische FPÖ.

Kramp-Karrenbauer zei dat rechtse, populistische partijen bereid zijn hun land te verkopen voor persoonlijk gewin. “Zelfs al is het voor een broodje. Deze mensen mogen in Europa geen verantwoordelijkheid krijgen”, zei ze op een partijbijeenkomst in Cuxhaven.

Aanleiding van de regeringscrisis in Oostenrijk is een gelekte video uit 2017. Daarin is te zien hoe Strache enkele maanden voor de verkiezingen samen met Johann Gudenus, de huidige fractievoorzitter van FPÖ in het parlement, een Russische vrouw ontmoet in Ibiza. De mannen zouden haar lucratieve bouwcontracten hebben aangeboden in ruil voor het opkopen van de Oostenrijkse tabloid Kronen Zeitung, die positief zou schrijven over hun partij.

De ontmoeting duurde zes uur en werd gefilmd met een verborgen camera. De vrouw was helemaal geen miljonair. Bedoeling was om de voorzitter van de FPÖ in de val te lokken. De Duitse kranten Der Spiegel en Süddeutsche Zeitung zeggen niet te weten wie er achter de operatie zit.