Direct naar artikelinhoud
Oostenrijk

Oostenrijkse vicekanselier treedt af vanwege Russische contacten

De Oostenrijkse vicekanselier Hein-Christian Strache (midden), maakt zijn aftreden bekend. Foto APBeeld AP

De Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache is zaterdag afgetreden. Dat heeft hij zaterdag bekendgemaakt op een persconferentie. 

Strache, tevens leider van de rechts-nationalistische Vrijheidspartij (FPÖ), was in de problemen gekomen nadat vrijdag een video was opgedoken waarin is te zien hoe hij met een vermeende Russische oligarch praat over hulp bij zijn verkiezingscampagnes.

Volgens Oostenrijkse media had kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) eerder op de dag al te kennen gegeven dat hij niet langer wilde samenwerken met Strache. De centrumrechtse ÖVP vormt sinds eind 2017 een regeringscoalitie met de FPÖ. De 49-jarige Strache wordt vervangen door minister van Verkeer en Innovatie Norbert Hofer.

In de door twee Duitse bladen, Der Spiegel en de Süddeutscher Zeitung, verspreide video uit 2017 is te zien dat vicekanselier en een partijgenoot in een villa op Ibiza praten met een vrouw, die zich voordoet als een vermogende Russin. De FPÖ–prominent lijkt de vrouw overheidscontracten in het vooruitzicht te stellen in ruil voor hulp bij zijn verkiezingscampagne.

Ook wordt besproken hoe de vrouw zo’n 250 miljoen euro kan investeren in Oostenrijk, bijvoorbeeld door de krant Kronen Zeitung te kopen. Die krant zou volgens Strache zijn partij dan ook een handje kunnen helpen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van juli 2017. De FPÖ, ooit grootgemaakt door de charismatische Jörg Haider, haalde daarin met 26 procent van de stemmen een bijzonder goed resultaat, wat leidde tot regeringsdeelname.

‘Hoge taalbarrière’

De FPÖ-leider erkende tegenover de Duitse journalisten dat de bijeenkomst heeft plaatsgevonden, maar zei niets misdaan te hebben. Hij stelde dat veel alcohol was geconsumeerd en dat sprake was van een ‘hoge taalbarrière’. Ook zou hij hebben benadrukt dat alles volgens de wet moest gaan. De oppositie nam daar vrijdag geen genoegen mee en eiste dat Strache zou opstappen.

Bondskanselier Kurz en bondspresident Alexander Van der Bellen na een gesprek dat ze zondag voerdenBeeld EPA

Verkiezingen

De Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen riep de Oostenrijkers op om begin september naar de stembureaus te trekken. Van der Bellen kondigde dat zondag aan na een onderhoud met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP).

“De nieuwe verkiezingen zijn geen wens, maar een noodzakelijkheid”, zei de bondskanselier na het gesprek met de president. Hij zei ook dat er nu duidelijkheid moet komen over de ‘Ibiza-video’, die aanleiding is voor de regeringscrisis in Oostenrijk.