Direct naar artikelinhoud
Sport

Ook Samatta mag weg: drie vertrekkers bij kampioen Racing Genk, rest moet blijven

Ook Samatta mag weg: drie vertrekkers bij kampioen Racing Genk, rest moet blijven
Beeld Photo News

Tijd om de titelroes uit te slapen is er niet. Voorzitter Peter Croonen heeft zijn handen vol en laat even in zijn kaarten kijken. “Bij het juiste bod zijn Berge, Trossard en Samatta weg.”

Leandro Trossard en Sander Berge maken er geen geheim van. Zij willen deze zomer de stap naar een Europese (top)club zetten. Dat duo is een trio geworden, want ook met Ally Samatta zijn duidelijke afspraken gemaakt. Genk wil z’n Tanzaniaanse Ebbenhouten schoen niet dwarsbomen bij een goed bod. “We hebben dit seizoen jongens ontdekt van wie wij als club overtuigd zijn dat ze meekunnen bij een grote Europese club”, zei Peter Croonen, de voorzitter van de nieuwe landskampioen, die gisterenmiddag alweer volop aan het vergaderen was.

“Als ik zie hoe Sander Berge zich ontwikkeld heeft, dan denk ik dat daar niet veel ontwikkelen meer aan is. Die jongen kan de absolute top aan. Leandro Trossard is een fantastische kapitein gebleken in de play-offs en is op de cruciale momenten beslissend geweest. En Ally Samatta heeft een onwaarschijnlijk seizoen gespeeld. Dat zijn de drie jongens met wie wij duidelijke afspraken gemaakt hebben. Als het juiste bod, van de juiste club, uit de juiste competitie komt, dan zullen wij meewerken aan de volgende stap in hun carrière. De anderen, waar ook veel interesse in is, zijn wij niet van plan om te laten vertrekken.”

Samatta met Dimitri De Conde.Beeld BELGA

Maehle & Malinovskyi

Met anderen bedoelt Croonen in eerste instantie Maehle en Malinovskyi. Ook zij hebben zich dit seizoen in de kijker gevoetbald. Southampton bood deze winter al 10 miljoen voor de Deense rechtsback en voor Malinovskyi komt de meeste interesse uit de Serie A. Croonen wil de Champions League als wortel gebruiken om hen in de Luminus Arena te houden. “Daarmee zitten we toch wat comfortabeler rond de onderhandelingstafel. Misschien is dat wel dé manier om bepaalde spelers toch in Genk te houden.”

Geldt dat argument ook voor de coach? Want de meest pertinente vraag is natuurlijk wie er op de Genkse bank zit midden september op het kampioenenbal. Clement is niet ongevoelig voor de avances van zijn ex-lief. Zijn genegenheid voor Club Brugge is nooit helemaal verdwenen. Maar Genk wil vechten voor z’n kampioenenmaker.

Genk wil verder dan ooit gaan voor een trainer. Philippe Clement heeft de sleutel in handen, maar wij willen snel een antwoord
Voorzitter Croonen

In de marge van de vierde landstitel hebben ze hem nog maar eens een nieuw contractvoorstel gedaan. Genk gaat financieel, structureel en professioneel verder dan ze ooit geweest zijn voor een trainer. “Wij hebben hele goede argumenten op tafel gelegd”, zegt Croonen. “Ik heb het volste vertrouwen dat Philippe Clement hier ook volgend seizoen coach is en dat hij zijn schouders wil zetten onder een project bij Racing Genk. Hij heeft de sleutel in handen, maar dit kan geen weken blijven aanslepen. Wij willen snel een antwoord.”

Ook Club moet bouwen

De vrees voor een leegloop bij Genk deze zomer doet Clement twijfelen. Levert Dimitri de Condé hem het materiaal om verder te bouwen op dit kampioensjaar? Als we op zijn staat van dienst mogen afgaan, dan is het antwoord ‘ja’. Mocht Clement toch de vlucht vooruit verkiezen en naar Brugge trekken, welke garantie heeft hij dáár dat de ploeg samenblijft? Wesley vertrekt, Danjuma wil weg, er wordt aan Dennis getrokken en Stefano Denswil staat elke mercato wel bovenaan iemands lijstje. Afwegingen die Clement de komende dagen moet maken. “Er is altijd appreciatie en respect geweest tussen mij en Club Brugge”, zei hij gisteren, amper bekomen van een dolle feestnacht. “Mijn hart ligt bij verschillende clubs. Genk, Club en reken Beerschot er ook maar bij. Ik wil er mijn hoofd nog niet over breken, vanaf maandag bezin ik mij over mijn toekomst.”

Croonen en Clement.Beeld Photo News